Ekstra Bladet

NU HADER FOLK HAM BARE ENDNU MERE

Ekspert efter frifindels­e:

- JOHNNY W. KOKBORG jwk@eb.dk

Chris Froome har fået grønt lys til at køre Tour de France, efter han blev renset for alle anklager i en sag, der har kørt siden efteråret 2017.

Her blev der fundet dobbelt så meget salbutamol i blodet på Froome som tilladt – i en prøve taget under Vuelta a España.

Stoffet bruges mest af astmatiker­e, og det er ikke i sig selv ulovligt. Derfor blev der heller ikke rejst nogen dopingsag mod Froome, men han skulle stå skoleret og forklare baggrunden for sine vaerdier.

Siden har en afgørelse trukket i langdrag, og det er først, efter avisen Le Monde i weekenden bragte historien om en mulig Tour de Franceudel­ukkelse af Froome, at der kom skred i sagerne.

Cykel-eksperten Kim Plesner fra bloggen Veleropa mener ikke, at det er helt tilfaeldig­t.

Han peger på, at Froomes hold Team Sky har haft interesse i at traekke sagen så langt ud, som de kunne for at forhindre en ’sort/hvid’-afgørelse. Og det har de formået med deres store midler, mens ASO – ejerne af Tour de France – hele tiden har haft det i deres interesse, at de ville have Froome-sagen afgjort inden Tour-start.

Derfor blev der lagt pres på den internatio­nale cykelunion UCI og hos Wada, det internatio­nale anti-dopingforb­und.

– Jeg synes ikke, det handler så meget om graensevae­rdier, regler og juridiske slagsmål.

– Det handler mere om, hvem der har magtfaktor­bukserne på i cykelsport­en. I dette tilfaelde er det Team Sky og ASO. ASO nåede at få historien ud i Le Monde om, at de havde gjort deres, så de står tilbage som helte i hjemlandet, fordi de forsøgte at gøre noget. De store tabere er UCI og Wada, siger han.

Dømt for det samme

Den kenyansk-fødte brite har slået fast hele vejen igennem, at han er astmatiker, og det er grunden til brugen af stoffet.

Men supersprin­teren Alessandro Petacchi blev i 2008 dømt for at have for høje vaerdier af netop salbutamol i kroppen, og i 2015 modtog Diego Ulissi en ni månders karantaene for at have haft naesten dobbelt så høje vaerdier i kroppen som tilladt.

Derfor var der praecedens for en karantaene, men den kom som bekendt ikke, selvom Froome havde vaerdier i blodet, der lå på det dobbelte af det tilladte.

– Jeg tror, det havde vaeret et helt andet resultat, hvis det havde vaeret en hvilken som helst anden rytter end Froome.

– Der er ingen tvivl om, at det er en gevaldig fordel for Chris Froome, at han kører for verdens største og mest magtfulde cykelhold, og at han har vundet Tour de France fire gange, lyder det fra Ekstra Bladets cykelekspe­rt og tidligere cykelrytte­r Michael Rasmussen.

Kim Plesner ser generelt cykelsport­en som den store taber i sagen.

– Men er Froome så skurk eller offer?

– Jeg synes ikke, det er så sort og hvidt.

– Sagen skullet aldrig have vaeret laekket, og han har haft fuld ret til at stille op i de løb, han har kørt.

– Til gengaeld er han kommet dejligt ud af sagen i forhold til tidligere kollegaer.

– Hvis du sagde til en rytter, at han ville blive frikendt, selvom han var blevet testet positiv for det dobbelte

Jeg tror, det havde vaeret et helt andet resultat, hvis det havde vaeret en hvilken som helst anden rytter end Froome

af graensevae­rdien på salbutamol, så tror jeg, de havde solgt den. Cykelsport­en er igen det store offer, fordi det er så stor en gråzone.

– Wada indsaetter en graensevae­rdi, og så holder man sig alligevel ikke til den. Det er jo kernen i det hele.

– Det skal slet ikke diskuteres. Enten skal graensevae­rdien ikke vaere der, eller så skal man overholde den. Sådan burde det vaere.

Plesner er overrasket over, at sagen ikke bliver taget videre til den øverste instans CAS – Sportens Voldgiftsr­et.

– Det er imod al praecedens, at den som minimum ikke bliver appelleret til CAS, som Alberto Contadors sag eksempelvi­s gjorde.

– Det er Wadas opgave.

– I det her tilfaelde vidner det virkelig om, at de er bange for deres modstander­e, siger Kim Plesner og understreg­er, at han ikke kan se nogen mulighed for, at sagen bliver appelleret senere hen.

Han forudser en svaer tid for Froome fremover.

– Problemet er, at nu hader folk jo bare Froome endnu mere.

– Jo, det er da super for ham, hvis han synes, det er fedt at stå og kigge på pokalerne hjemme i skabet, men han vinder ingen popularite­tskonkurre­nce overhovede­t.

– Han var naesten blevet mere populaer, hvis han var blevet haengt op på korset, for så ville, man synes, det var synd for ham, fordi han lige så godt kunne have blevet frikendt.

Og det er han. Frikendt. Og klar til at køre Tour de France, der starter på lørdag.

Wada indsaetter en graensevae­rdi, og så holder man sig alligevel ikke til den. Det er jo kernen i det hele

 ??  ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? UpopulaerC­hris Froome er efter frifindels­en klar til at køre Tour de France, der starter på lørdag.
FOTO: ERNST VAN NORDE UpopulaerC­hris Froome er efter frifindels­en klar til at køre Tour de France, der starter på lørdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark