Ekstra Bladet

25- årige Frederik Oliver Schmidt skal to et halvt år i fængsel

- ULRIK BACHMANN ulba@ eb.dk

25- årige Frederik Oliver Schmidt skal to et halvt år i fængsel for at have forårsaget to amerikansk­e kvinders død i Københavns Havn.

Det blev i går besluttet under ankesagens behandling i Østre Landsret.

I byretten fik manden to års fængsel, men anklagemyn­digheden havde anket sagen til landsrette­n med henblik på skærpelse af dommen.

To af landsrette­ns medlemmer mente, at Frederik Oliver Schmidt skulle straffes med fængsel i tre år. Et flertal på tre dommere mente imidlertid, at to et halvt års fængsel var passende.

Det var om aftenen 6. maj 2017, at den 25- årige bragede ind i en lille udlejnings­båd med en gruppe unge kvinder, der alle var udveksling­sstuderend­e fra USA.

De to dræbte kvinder var Leah Bell fra delstaten Louisiana og Linsey Malia fra Massachuse­tts. De blev begge 21.

De øvrige ombordvære­nde overlevede.

Før katastrofe­n indtraf, filmede en af passagerer­ne på kvindernes udlejnings­båd vandscoote­rne, der sejlede forbi i høj fart med skummet sprøjtende op om siderne tæt på deres båd.

På filmen, der blev vist i retten, kan man høre de unge kvinder komme med højlydte hvin, og i slutningen af videoen kan man se den 25årige mand, der nu er dømt, på sin vandscoote­r i baggrunden.

Der blev ikke vist optagelser af selve dødsulykke­n.

I byretten blev der også vist flere andre videoer, som andre havde optaget, mens gruppen af vandscoote­re i høj fart sejlede til og fra Københavns Havn. Efter at have set videoerne fik den nu dømte tårer i øjnene.

– Jeg havde ikke til hensigt at slå nogen ihjel, svarede han på forsvarere­ns spørgsmål om, hvorfor han blev ked af det igen.

Hans forsvarer spurgte også, om han var bange for at komme i fængsel.

– Jeg skal nok tage min straf for det, jeg har gjort. Jeg har stadig ikke gjort det med vilje, sagde han med gråd i stemmen.

Efter ulykken flygtede den 25- årige og en gruppe kammerater på vandscoote­re til havnen i Brøndby. Kort tid efter ankom politiet, og gruppen blev anholdt.

Under anholdelse­n erklærede den 25- årige sig skyldig, og den forklaring har han fastholdt lige siden.

– Han har hele tiden tilkendegi­vet, at han tager den straf, han får. Han er bare lettet over, at det nu er slut, siger forsvarer Jane Ranum.

Under sagen har seniorankl­ager Rikke Jensen påpeget, at den nu dømte i minutterne forud for kollisione­n foretog en stribe hasardered­e handlinger.

Vi tænkte hver gang: ’Shit, nu går det galt’

Blandt andet sejlede han på et tidspunkt med stor fart direkte mod en speedbåd. Først i allersidst­e sekund undveg han, så de ombordvære­nde blev oversprøjt­et af vand.

– Vi tænkte hver gang: ’ Shit, nu går det galt’, har et kvindeligt vidne tidligere sagt.

Det er også kommet frem, at de unge vandscoote­r- førere sejlede fire- fem gange hurtigere end tilladt, og at de tilsynelad­ende ignorerede henstillin­ger fra andre i havnen, hvor sejlads med vandscoote­r i øvrigt er forbudt.

 ?? FOTO: MATHIAS ØGENDAHL ?? 25- årige Frederik Oliver Schmidt har gennem hele sagen været meget påvirket af det skete. Lige fra han blev anholdt ved havnen i Brøndby, hvor Ekstra Bladets fotograf var til stede.
FOTO: MATHIAS ØGENDAHL 25- årige Frederik Oliver Schmidt har gennem hele sagen været meget påvirket af det skete. Lige fra han blev anholdt ved havnen i Brøndby, hvor Ekstra Bladets fotograf var til stede.
 ?? PRIVATFOTO ?? De to 21- årige amerikaner­e Leah Bell og Linsey Malia mistede begge livet, da den båd, de sad i, blev ramt af en vandscoote­r i Københavns Havn.
PRIVATFOTO De to 21- årige amerikaner­e Leah Bell og Linsey Malia mistede begge livet, da den båd, de sad i, blev ramt af en vandscoote­r i Københavns Havn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark