Ekstra Bladet

Kontrovers­ielle Eminem: selvmordsf­orsøg, homohad og dødsrap

Rødglødend­e Eminem tævede Sverige gul og blå før aftenens møde med Orange

- Tom@ eb.dk JULIE KRAGH jukr@ eb.dk

I forhold til det udstyrssty­kke Jay- Z og Beyoncé havde med i Parken for nylig, lignede Eminems scenerekvi­sitter noget, han kan køre til Roskilde i en stationcar.

Det væsentlige er, at han får plads til mikrofonen.

Hiphoppens Elvis mistede vist både forstanden og sig selv under afsluttend­e ’ Lose Yourself ’, hvor den hårdt- pumpede rapper lignede en gut, der så rødt i en grad, som ville gøre ham i stand til at løfte Orange med de bare næver.

Eminem havde autoritet nok i stemmen til, at scenen nok også letter, hvis han uhøfligt beder den om det i aften klokken 22.30.

Medmindre galningen er i godt humør, kan det sagtens blive legendaris­k. Den amerikansk­e rapper har været i gang i mere end 20 år, solgt mere end 200 millioner album på verdenspla­n – og gjort sig uvenner med alt og alle undervejs.

Eminem, der blev født som Marshall Bruce Mathers III i 1972, slog igennem i 1999 som alter egoet Slim Shady. Med ’ My Name Is’ året efter kom han for alvor på alles læber – ikke mindst på grund af sine voldelige tekster, hvor han rappede om at voldtage sin mor og myrde sin ekskone. Han var nær aldrig blevet lukket ind i Canada, da hans musik blev kaldt ’ hate speech’.

Rapperen har aldrig lagt skjul på, at han har et mildest talt anstrengt forhold til sin mor, Debbie Mathers, og ekskonen ( ad flere omgange), Kim Mathers. Moderen har han beskyldt for at være på stoffer, hvilket fik hende til at sagsøge ham, mens forholdet til Kim om muligt er endnu mere betændt. Da Eminem slog igennem, havde parret, der har en datter sammen, netop fundet sammen igen og var gift – samtidig med at Eminem rappede om at slå hende ihjel. Kim forsøgte selvmord i juni – kort efter at Eminem havde truet hendes påståede elsker med en pistol.

’ Hate fags? The answer’s yes’, rappede han i 2000 på ’ Criminal’. Det er hverken første eller sidste gang, at Eminem har udtalt sig kritisk over for homoseksue­lle og transperso­ner.

Om han selv er homofobisk – eller det bare er Slim Shady, der er det – har altid stået lidt hen i det uvisse. Sikkert er det dog, at den famøse raptekst fik ham ud i en mediestorm, der endte med, at han optrådte sammen med verdens måske største homo-ikon, sangeren Elton John, året efter. Siden er de to blevet nære venner, og Elton har flere gange understreg­et, at rapperen ikke er spor homofobisk.

– Bare for at vise, hvor lidt homofobisk han er – han gav os to diamantbes­atte penisringe, fortalte han om Eminems gave til Elton og ægtemanden.

I 2007 var Eminem tæt på at dø af en overdosis. På det tidspunkt tog han omkring 20 piller om dagen – blandt andet valium.

– Jeg plejede bare at tage alt, hvad jeg fik tilbudt fra hvem som helst, indrømmede han i New York Times i 2011 – tre år efter han besluttede sig for at gå i behand- ling. Elton John endte faktisk med at være en slags sponsor for Eminem, der i april kunne fejre ti års afholdenhe­d.

Måske forklarer det, hvorfor rapperen er lidt mindre vred.

– Jeg tror, jeg er blevet lidt mere afslappet, indrømmede han i samme interview.

Med netop homo- hadet in mente er det endnu mere underligt, at Eminem sidste år afslørede, at han ikke kun bruger den meget kendte app Tinder for at finde dates, men også Grindr, der er en meget populær datingapp for homoseksue­lle.

Det fik næsten internette­t til at bryde sammen – ikke mindst fordi journalist­en fra Vulture ikke fulgte op på det vildt overrasken­de svar.

Siden understreg­ede rapperen, at det hele var en joke. Sikkert er det dog, at han ofte har mødt piger på stripklubb­er.

Selvom Eminem er faldet lidt ned på sine ældre dage ( han fylder 46 til oktober), har han ikke lagt sin hang til ’ beefs’ med andre kendte kunstnere og politikere på hylden. Hans seneste yndlingsof­fer er Donald Trump, som han kalder en ’ fucking mobber’.

Sidste år gik videoen til nummeret ’ The Storm’, hvori han sviner den amerikansk­e præsident og kalder ham en ’selvmordsp­ilot’ og en ’ racistisk bedstefar’ viralt. Han slog fast, at man ikke kan være fan af ham, hvis man samtidig støtter Trump.

Skønhedsfe­jlene blev pulveriser­et af amerikaner­ens fuldkommen fantastisk­e vokal

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Rapperen har et anstrengt forhold til ekskonen ( ad flere omgange), Kim Mathers.
FOTO: GETTY IMAGES Rapperen har et anstrengt forhold til ekskonen ( ad flere omgange), Kim Mathers.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Rigtige venner. Elton John og Eminem.
FOTO: RITZAU SCANPIX Rigtige venner. Elton John og Eminem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark