Ekstra Bladet

Stadig fanget i dybet

HULE-DRAMAET FORTSÆTTER HÅBET LEVER I THAILAND: Men endnu ved ingen, hvornår 12 strandede børn kan bjærges op af den underjordi­ske grotte

- LASSE MIKKELSEN lm@ eb.dk

Fanget af voldsomt regnvejr og omgivet af vand, der bare stiger og stiger, venter 12 fodbolddre­nge og deres træner på, at redningsfo­lk får lagt en plan for, hvordan de kan bjærges ud.

Udenfor står forældre og familier. Alle beder til, at de får deres kære at se igen.

Smalle passager gjorde det næsten umuligt at nå frem til de forsvundne. Redningsdy­kkerne skulle både svømme op og ned gennem oversvømme­de dele af grotten.

På grund af den trange plads havde dykkerne svært ved at få deres udstyr igennem. Derfor blev de flere gange nødt til at trække sig tilbage.

Men ved hjælp af reb og iltstation­er formåede redningsfo­lkene at komme længere ind i grotten. 300- 400 meter fra et område kaldet ’ Pattaya Beach’ fandt man de forsvundne drenge og træneren.

På kortet her på siden kan du se, hvordan drengene blev lokalisere­t, ligesom reddernes udfordring­er er beskrevet. På grafikken ser man ind i grotten fra siden.

Drengene blev fundet omkring to kilometer inde i det underjordi­ske hulesystem og et sted mellem 800 meter og en kilometer under jorden, oplyser den britiske specialtje­neste British Cave Rescue Council.

Glæden var ikke til at tage fejl af blandt redningsfo­lk og drengenes pårørende, da nyheden nåede ud af grotten. Men endnu ved ingen, hvornår drengene bliver genforenet med deres familier.

Chiang Rai- regionen i det nordlige Thailand, hvor Tham Luang Nang Non-grotten grotten ligger, er ofte ramt af oversvømme­lser i regntiden, der fortsætter frem til september eller oktober.

De indespærre­de børn må derfor lære at dykke, hvis de skal undgå at være inde- Her blev fodboldhol­det fundet. ’ Pattaya Beach’ Chiang Rai spærret i flere måneder.

Selv for erfarne dykkere er det imidlertid særdeles farligt at navigere gennem en grotte fyldt med mudret vand, hvor sigtbarhed­en er lig nul. Indgang Hos det danske frømandsko­rps forudser dykkermest­er PJ en svær opgave for redningsfo­lkene, som skal få drengene ud af grotten, hvor de er indespærre­t på tiende døgn.

Af sikkerheds­grunde ønsker PJ ikke sit fulde navn frem.

– Det er svært at dykke i grotter, hvor man ikke kan se. Når de indespærre­de skal ud, er der risiko for, at børnene bliver ramt af panik og plasker rundt med arme og ben. Det kan blive en kæmpe udfordring, siger han til Ekstra Bladet.

Kan måske ikke svømme

Det thailandsk­e militær, som leder redningsak­tionen, oplyser, at drengene skal undervises i at dykke, før de hjælpes ud.

I forvejen menes det ikke, at drengene kan svømme, hvilket komplicere­r redningsar­bejdet yderligere.

PJ, der er ansvarlig for dykkerudda­nnelse ved Frømandsko­rpset, fortæller, at der er flere forskellig­e måder at bjærge drengene på.

Masker og dragter

– De bliver formentlig iført en helmaske, som spændes fast om hovedet. Så er der et konstant flow af luft, så man egentlig bare trækker vejret normalt.

– Der findes også dragter uden arme og ben, som man kan putte folk ned i. Så er man fri for, at de nødstedte basker rundt med lemmerne, hvis de ikke bryder sig om det. Det er ikke rart, men det er en mere sikker metode for dykkerne, der redder dem ud.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark