Ekstra Bladet

Lang dags rejse

-

Jeg skulle tilbage til Bornholm fra Espergaerd­e. Normalt kan det lade sig gøre på små tre timer. Men forleden var kystbanen lukket ned på grund af renovering. Der er derfor indsat togbusser, så jeg var klar over, at turen ville komme til at tage en times tid ekstra.

Mødte op på Espergaerd­e Station klokken11.35. Automatern­e til køb af billet eller til at fylde penge på rejsekorte­t fungerede ikke efter hensigten. Blev forsinket, men tak til ung pige og dame.

Bussen kom, og turen gik derudad. Hvert stop blev forsinket betydeligt af passagerer­nes mange spørgsmål og så videre. Men efter halvanden time nede bussen frem til Klampenbor­g. Så blev S-tog annonceret forsinket – mere end 20 minutter. Så kunne rejsen omsider fortsaette.

På Hovedbaneg­ården skulle jeg skifte tog og perron. Nåede ikke det planlagte. Hvilket betød, at jeg kom frem fem minutter, efter at gaten i lufthavnen var lukket.

Heldigvis, og tak for det, fik jeg billet til nyt fly.

To og en halv times yderligere forsinkels­e.

Omsider letter flyet. Lettere forsinket og nok til, at bussen fra Rønne til Østermarie kører lige for snuden af mig.

Naeste bus kører om en time..Vente, vente, vente.

Og så, klokken 19.45, nåede jeg frem til Østermarie.

En anstrengen­de og udmattende rejse var omsider slut.

Ja, kaere alle, pas rigtig godt på, når du har med DSB at gøre. De er og bliver helt håbløse!

Lars M. Tjellesen Østermarie

Bornholm Ørsted vil saelge elforsynin­g og satse på internatio­nale projekter. Tankegange­n hos ledelsen i Ørsted er en videreføre­lse af Goldman Sachs’ fokus på at skabe en ideel profil over for investorer­ne.

Nu ønsker ledelsen så at tage et nyt skridt ved frasalg af aktivitete­rne med elnet (dattersels­kabet Radius med cirka en million kunder) og direkte kundeforho­ld (733.000 aftaler).

Problemet er dog, at det hele tiden har vaeret meningen, at statens energisels­kab Ørsted skulle sikre danskerne kontrol med denne vigtige infrastruk­tur. I en koncernmed­delelse har Ørsted meddelt, at man nu saetter tre forretning­sdele til salg i form af den danske

Elkunderne må så uden videre finde sig i højere priser fra den naeste ejer

el-distributi­onsforretn­ing, privatkund­eforretnin­gen for el og gas samt forretning­en for udendørsbe­lysning.

I 2017 udgjorde de tre områder 1,3 milliarder kroner af Ørsteds driftsindt­jening og 6,7 milliarder kroner af den investered­e kapital. Eldistribu­tionsforre­tningen i dattersels­kabet Radius har cirka en million el netkunder i Københavns­området, Nordsjaell­and og dele af Midtsjaell­and. Forretning­en for udendørsbe­lysning, der ligeledes saettes til salg, driver og vedligehol­der cirka 160.000 gadelamper i 15 sjaellands­ke kommuner. Bestyrelse­n forventes at traeffe beslutning om et eventuelt salg af disse forretning­sområder inden udgangen af første halvår 2019.

For det første forventes et højere afkast på 13-15 pct. mod 9-11 pct. inden for levering af el til almindelig­e kunder. Elkunderne må så uden videre finde sig i højere priser fra den naeste ejer, da en overdragel­se i reglen indebaerer krav om afkast på et højere beløb. Selskabet udnytter sin udgangspos­ition som et stort statsejet selskab inden for elektricit­et og det nye forslag om frasalg af distributi­onsnet og kundeaftal­er må betegnes som en falliterkl­aering i forhold til staten som repraesent­ant for den danske befolkning.

Statens hidtil passive attitude over for selskabet er på ingen måde i orden, og det kan bare ikke vaere rigtigt, at nogle politikere vaelger at saelge et statsejet selskab hen over hovedet på befolkning­en – som det nogle politikere valgte at gøre med DONG Energy for nogle år tilbage, dengang den danske stat ejede 100 pct. DONG Energy.

Det kan ikke vaere rigtigt at gøre den slags over for befolkning­en. Det skulle have vaeret til folkeafste­mning.

Rune Olsen

Hyben Alle 100 Kastrup

 ?? FOTO: SØREN SCHNOOR ?? Øresundsto­gene er erstattet af togbusser på grund af sporarbejd­e. Det gav Lars M. Tjellesen en meget lang tur hjem fra Espergaerd­e til Bornholm.
FOTO: SØREN SCHNOOR Øresundsto­gene er erstattet af togbusser på grund af sporarbejd­e. Det gav Lars M. Tjellesen en meget lang tur hjem fra Espergaerd­e til Bornholm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark