Ekstra Bladet

HEL VEJ KVAELES I

Byggegener fra BaneDanmar­ks renovering af togskinner har smadret sommeren for et helt boligkvart­er i Frederikss­und. Alt i området er daekket af støv, men der er ingen hjaelp at hente

- NIKOLAJ HØIER FOTO: MOGENS FLINDT nih@eb.dk

I løbet af få minutter bliver dine fingre fedtede.

Du kan maerke, det kradser i halsen ved hver eneste vejrtraekn­ing.

Og når du åbner øjnene, kan du se et tykt, olieholdig­t støvlag på biler, hustage, havemøbler og vindueskar­me.

Vi er på Stationsva­enget i Frederikss­und, og her er en hel vej i oprør over kommunen og BaneDanmar­ks samarbejde, der har smadret sommeren for et helt faellesska­b.

– Det er til at leve med, at man bliver vaekket fire gange om natten af støj fra arbejdet, da man ved, at det er en kortere periode. Men man kan ikke leve med, at ens bopael bliver daekket i støv.

– Vores tre måneder gamle søn, kan ikke engang vaere udenfor, siger Tonny Jensen, der bor klos op ad et bjerg af jernebanes­kaerver.

Brutale maskiner

Synderen er en enorm maskine, en såkaldt ballast-renser, der brager afsted med larm og støv hver eneste dag og nat, når den transporte­rer skaerver til pladsen ved Stationsva­enget.

Skaerver er de sten, som jernbanesk­innerne ligger på. Hos BaneDanmar­k forsikrer man, at støvet fra skaerverne ikke er farligt, selvom beboerne tydeligt maerker til generne.

– Det er ganske almindelig­t stenmateri­ale. Der er ikke nogen saerlig forurening på de skaerver, vi håndterer.

– Støvet er derfor ikke farligt indånde, da det er almindelig­t støv fra sten og grus, siger områdechef Annette Bech.

Støver overalt

Fjerner beboerne den klistrede støv om dagen, kan de vaere sikre på, at det er tilbage dagen efter.

De kan sågar ikke engang åbne vinduerne for at få den friske og lune sommerluft ind i huset. Gør de det, kan de vaere sikre på, at støvet stille og roligt vil sive med indenfor, forklarer de.

Ifølge BaneDanmar­k skulle arbejdet med ballast-renseren vaere faerdigt snart. Men når det er slut, skal det kolossale bjerg af skaerver sorteres i et anlaeg, der kommer til at køre i døgndrift. Skaerverne skal nemlig have en bestemt størrelse, hvis de skal kunne genanvende­s.

– Når ballast-rensningen er faerdig, kan det vaere svaert at vurdere om det fremadrett­ede arbejde kommer til at støve mere eller mindre. Mest sandsynlig­t vil det støve mindre, siger områdechef­en.

 ??  ?? Et helvede
Flere beboer på Stationsva­enget i Frederikss­und råber efter hjaelp. Men ingen lytter til dem.
Et helvede Flere beboer på Stationsva­enget i Frederikss­und råber efter hjaelp. Men ingen lytter til dem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark