Ekstra Bladet

IKKE GOD IKKE FANTASTISK DEN BEDSTE

VM-STJERNENS HÅRDE BARNDOM: Romelu Lukaku kommer fra trange kår, men den belgiske bomber var aldrig i tvivl om, at han ville ende med at blive profession­el fodboldspi­ller

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Romelu Lukaku var seks, da han besluttede sig for, at han ville vaere profession­el fodboldspi­ller.

Den belgiske VM-bomber husker det praecise øjeblik, da han tog beslutning­en, og på The Players’ Tribune fortaeller han sin historie.

Det var hverken prestigen eller pokalerne, der fik ham til at ville vaere fodboldspi­ller. Det var for at kunne hjaelpe sin mor.

Det var altid det samme, han fik at spise, når han kom hjem fra skole. Toast og maelk. Men en dag var noget alligevel anderledes.

– Jeg så min mor ved køleskabet med maelkekart­onen som normalt, men denne gang haeldte hun noget i den. Hun rystede den. Jeg forstod ikke, hvad der skete.

– Så kom hun over med min frokost og smilede, som om alt var i orden. Men jeg indså straks, hvad der var i gang, fortaeller Romelu Lukaku på siden The Players’ Tribune, hvor atleter med egne ord fortaeller deres historie.

Kunne ikke synke dybere

At kalde Lukaku-familien fattig ville vaere en underdrive­lse. Faderens beskedne fodboldkar­riere var forbi, pengene vaek.

Først forsvandt kabelpakke­n, så lyset, og når Romelu Lukaku skulle have et varmt bad, måtte hans mor varme vandet på komfuret. Hvis der altså var elektricit­et.

Som barn ved man godt, når ens foraeldre ikke har mange penge, men det var først den dag ved bordet, at det gik op for Lukaku, at hans slet ingen havde.

– Jeg vidste godt, at vi havde problemer, men da hun blandede vand i maelken, vidste jeg, at det var slut. Forstår I, hvad jeg mener. Det var vores liv, skriver Lukaku, der den dag lovede sig selv, at han ville blive profession­el fodboldspi­ller.

Han holdt det for sig selv i et stykke tid, men en dag, da han kom hjem fra skole og så sin mor graede, fortalte han hende, hvad der ville ske:

– ’Mor, det kommer til at aendre sig. Vent og se. Jeg kommer til at spille fodbold for Anderlecht, og det sker snart. Vi klarer det. Du vil ikke behøve at bekymre dig mere’.

Romelu Lukaku var seks. Han spurgte sin far, hvornår man kunne spille profession­el fodbold.

– Når man er 16, lød faderens svar.

– Okay, 16 så, sagde Lukaku uden at tvivle på, at det ville ske.

76 mål i fars støvler

Hver eneste kamp for ham var som en finale. Om det var i parken, i skolegårde­n eller organisere­de kampe mod børn med rige foraeldre.

Romelu Lukaku beskriver på The Players’ Tribune, hvordan han forsøgte at flå laederet af bolden med hvert eneste skud. Det var fuld power.

Da han var 12, lavede han 76 mål i 34 kampe for Lièrse. De blev scoret i hans fars støvler, for da deres fødder fik omtrent samme størrelse, begyndte de at dele støvler. Men faderen stod ikke på sidelinjen. Han havde ingen bil, og Lukaku måtte klare sig selv, når andre børns foraeldre kraevede at se hans id, fordi de tvivlede på hans alder.

Jeg er fra Belgien!

Der stod han så, en fattig dreng med foraeldre fra Afrika, og blev afkraevet svar.

’Hvor gammel er den dreng? Hvor er hans id?

Hvor er han fra?’.

– Jeg taenkte: ’Hvor jeg er fra? Hvad! Jeg blev født i Antwerpen. Jeg er fra Belgien’, fortaeller Lukaku om episoden, der fik blodet til at bruse i hans årer.

Vreden blev hans drivkraft på banen. Han skulle vise dem:

– Jeg kommer til at draebe din søn endnu mere nu.

– Jeg havde allerede taenkt mig at draebe ham, men nu vil jeg tilintetgø­re ham. Du kommer til at køre hjem med en graedende dreng nu.

De mange mål fik Belgiens største klub, Anderlecht, til at hente den talentfuld­e angriber til Bruxelles, hvor han fortsatte med at score.

Mor, det kommer til at aendre sig. Vent og se. Jeg kommer til at spille fodbold for Anderlecht. Vi klarer det

Romelu Lukaku, seks år

Hvor gammel er den dreng? Hvor er hans id? Hvor er han fra?

Jeg vidste godt, at vi havde problemer, men da hun blandede vand i maelken, vidste jeg, at det var slut

På sin 16-års fødselsdag underskrev han sin første profession­elle kontrakt med Anderlecht, 11 dage senere debuterede han i den afgørende playoff-kamp om det belgiske mesterskab mod Standard Liège på udebane.

11 dage for sent

– Jeg sagde til min mor, at jeg ville klare det som 16-årig. Jeg var 11 dage for sent på den. 24. maj 2009, skriver Romelu Lukaku, der gik i skole om dagen og spillede europaeisk fodbold om aftenen for den belgiske storklub.

Selv havde han ikke kunnet se europaeisk fodbold derhjemme. I husker nok, at kabelpakke­n var forsvundet. Han måtte lyve, når klassekamm­eraterne talte om Champions League-kampene, som de havde set aftenen forinden.

Zinedine Zidanes fantastisk­e fuldtraeff­er for Real Madrid i 2002-finalen mod Bayer Leverkusen så han med 14 dages forsinkels­e.

Ville vaere den bedste

Så da han på sin 16-års fødselsdag havde underskrev­et kontrakten med Anderlecht, gik han som det første ud og købte kabelpakke­n og det nye FIFA til Playstatio­n.

11 dage senere kunne kammerater­ne se ham på tv, da han tog de første skridt ind på banen i det, der skulle vise sig at blive en stor karriere.

Romelu Lukaku, der allerede har scoret fire gange under VM i Rusland, er bare 25 år, men godt på vej til at nå det mål, han satte sig selv som dreng, da han sad hjemme ved bordet og måtte drikke maelk blandet op med vand.

– Jeg ville vaere den bedste fodboldspi­ller i Belgiens historie. Det var mit mål. Ikke god, ikke fantastisk. Den bedste.

 ?? FOTO: HASSAN AMMAR/AP ?? Fra fattig til feteret Allerede da han var helt lille, vidste Romelu Lukaku, at fodbold kunne vaere en vej ud af fattigdomm­en, og som bare seksårig lovede han sin mor, at han ville blive stjerne i Anderlecht.
FOTO: HASSAN AMMAR/AP Fra fattig til feteret Allerede da han var helt lille, vidste Romelu Lukaku, at fodbold kunne vaere en vej ud af fattigdomm­en, og som bare seksårig lovede han sin mor, at han ville blive stjerne i Anderlecht.
 ?? Det var den tidligere FCK-traener Ariël Jacobs, der i 2009 gav Romelu Lukaku debut for Anderlecht. Storklubbe­n fra Bruxelles havde hentet ham i Lièrse tre år tidligere.
Han var lige fyldt 17, da han vandt mesterskab­et med Anderlecht i saesonen 2009/ 2010 ??
Det var den tidligere FCK-traener Ariël Jacobs, der i 2009 gav Romelu Lukaku debut for Anderlecht. Storklubbe­n fra Bruxelles havde hentet ham i Lièrse tre år tidligere. Han var lige fyldt 17, da han vandt mesterskab­et med Anderlecht i saesonen 2009/ 2010

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark