Ekstra Bladet

DIN STEMMESTYR­EDE SMS TAGER FOKUS FRA VEJEN, MEN DET VARIERER HVOR MEGET

Telefonsam­taler, musikskift og sms'er distrahere­r føreren, selv når det foregår håndfrit i bilen, men ifølge en amerikansk undersøgel­se afhaenger meget af, hvilket system man bruger

- MATHIAS GRAM

Kan man køre bil i 2018 uden anden underholdn­ing end lyden af motoren, vibratione­rne i rattet og udsynet gennem forruden? At dømme efter den hastigt stigende maengde af nye biler, der i dag saelges med et infotainme­ntsystem, er det en svaer disciplin.

Gennem computersk­aermen i instrument­bordet kan vi nemlig blive stimuleret af musik, navigation, telefonsam­taler og sms'er – og så behøver vi i mange tilfaelde ikke engang tage haenderne fra rattet.

Det er dog ikke ensbetyden­de med, at vi undgår at miste fokus på det, der er vigtigst: Vejen.

Ifølge en amerikansk undersøgel­se, som radiostati­onen WTOP har beskrevet, bliver vi stadig mere distrahere­de, end ekspertern­e kan acceptere, uanset om vi bruger bilens indbyggede infotainme­ntsystem eller kobler vores mobiltelef­on til bilen og bruger Apple Carplay eller Android Auto under kørslen.

Der er til gengaeld stor forskel på, praecis hvor meget af vores opmaerksom­hed, de forskellig­e systemer kraever.

Mobilen kraever mindre

Undersøgel­sen, der er lavet af forskere fra University of Utah og organisati­onen AAA Foundation for Traffic Safety, konkludere­r, at mobiltelef­onerne kraever mindre af føreren, når de styres gennem eksempelvi­s Apple Carplay, end bilens eget indbyggede system.

Forskerne har placeret testperson­er i fem forskellig­e bilmodelle­r fra 2017 og 2018 og målt, hvor lang tid de skal bruge for at gennemgå fire opgaver: Telefonopr­ingning, musikskift, sms og indtalning af en destinatio­n i navigation­sprogramme­t.

Ifølge WTOP kraever Apple Carplay og Android Auto mindre af føreren, når der skal foretages et opkald og vaelges musik. Føreren kunne under testen foretage en opringning fem sekunder hurtigere med mobilens system end bilens eget.

Ikke overrasken­de kraever det en del flere ressourcer at betjene navigation­en og sende sms, men igen er mobilen hurtigere: 33 sekunder mod 48 med bilens eget system.

Ingen af de systemer, vi har testet, møder vores krav

Bilen kan ikke følge med

Ifølge undersøgel­sen stiller Apple Carplay og Android Auto lige store krav til førerens kognitive og visuelle fokus, mens nogle af testbilern­e kraever mere af føreren end andre.

Ifølge Joel Cooper, forsknings­lektor ved universite­tet i Utah, kan en af grundene til testresult­atet vaere, at mobilen ofte udskiftes før bilen. Det giver ifølge lektoren føreren adgang til nyere hardware i sin mobil end i bilen.

- Når du køber din bil, begynder den at blive foraeldet den dag, du kører den ud fra forhandler­en. Processore­n (i infotainme­ntsystemet, red.) har ret begraensed­e kraefter. Telefoner opdateres hele tiden, og de giver dig mulighed for at udnytte den nyeste hardware og de seneste algoritmer til stemmegenk­endelse, siger Joel Cooper til radiostati­onen.

Stop bilen og send sms'en

Ikke desto mindre kan det stadig ikke anbefales at bruge systemer som Apple Carplay og Android Auto under kørslen. Det fastslår Jake Nelson fra organisati­onen AAA Foundation for Traffic Safety over for WTOP.

- Ingen af de systemer, vi har testet, inklusive Android Auto og Apple Carplay, møder vores krav eller anbefaling­er til, hvor lidt fokus, de måtage. Selv om vi ved, at nogle aktører klarer sig bedre end andre, så er pointen med undersøgel­sen ikke, at vi skal bruge et system i stedet for det andet, men at få industrien til at arbejde sammen, så vi kan gøre sikkerhed til en toppriorit­et, siger han til radiostati­onen WTOP.

Indtil videre er det derfor stadig sikrest at standse bilen, hvis det er nødvendigt at foretage et opkald, ordne navigation­en eller sende en sms på turen.

 ?? FOTO: APPLE ?? Apple Carplay giver føreren mulighed for at bruge sin Iphone under kørslen. Men det er ikke uden risiko.
FOTO: APPLE Apple Carplay giver føreren mulighed for at bruge sin Iphone under kørslen. Men det er ikke uden risiko.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark