Ekstra Bladet

Uden USA kollapser NATO

-

– Hvis USA traekker sig, så er der ikke noget NATO tilbage. Det er USA, der er den store, staerke dreng, som binder alliancen sammen. Det er USA, der har det store arsenal af atomvåben. Det er dem, der har forstaerke­t NATO siden Ruslands invasion af Krim i 2014.

– Hvis de forsvinder, så kan man lige så godt nedlaegge NATO og oprette en militaer arm i EU, siger lektor Peter Viggo Jakobsen, der er tilknyttet Forsvarsak­ademiet, Center for War Studies og Syddansk Universite­t.

– Er USA så store militaert set, at de mere eller mindre er altafgøren­de for de andre lande i NATO?

– Sådan er det. Alle de lande, der er bange for russerne, de skeler ikke til NATO-hovedkvart­eret i Bruxelles. De kigger mod Washington. Når balterne er bange, så ringer de direkte til Det Hvide Hus.

– Det var vel ikke noget, der blev spekuleret i, før Donald Trump kom til magten?

– Spekulatio­nen begynder jo allerede, da russerne begynder at blive farlige igen. Indtil da var det ligegyldig­t. Amerikaner­ne var også dengang tossede over europaeern­es manglende villighed til at betale, men så laenge der ikke var nogen reel trussel, kunne vi jo vaere ligeglade.

– Pludselig genopstår Rusland som en militaer trussel, der rent faktisk ville kunne taenkes at true NATO-landenes territoriu­m. Og så bliver den amerikansk­e sikkerheds­garanti pludselig vigtig igen. Oven i det kommer Donald Trump og opfører sig, som han nu opfører sig, siger Peter Viggo Jakobsen.

Siden 2016 har flere NATO-lande øget forsvarsbu­dgetterne.

– Kombinatio­nen af Putin og Trump skaber den her effekt. Hvis Hillary Clinton var blevet praesident, så tror jeg ikke på, at vi havde haevet forsvarsbu­dgettet. Så havde vi vaeret sikre på, at hun ville passe på os. Trump ved ingen, hvad kan finde på, for han siger de maerkeligs­te ting, påpeger eksperten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark