Ekstra Bladet

DE FØRSTE BØRN ER REDDET

MIRAKLET I GROTTEN: Fire drenge er hentet ud – resten skal vente mange timer på hjaelp

- MARIE NØRGAARD HEINE JØRGENSEN FOTO: AP marien@eb.dk; heine@eb.dk

Det lykkedes i går et internatio­nalt team bestående af 13 dykkere at redde fire af de 12 drenge, der siden lørdag 23. juni har siddet indespaerr­et i en stor grotte sammen med deres voksne traener.

Forinden var der gået flere dages grundigt arbejde med at forberede drengene på operatione­n, ligesom dykkerne har øvet sig og opsat en system af snore for at skabe en nemmere vej ud af grotten.

Drengene skulle transporte­res en kilometer under vand og havde hver to dykkere med sig, før de var i sikkerhed. De blev herefter bragt til et naerliggen­de hospital, hvor de er under observatio­n og behandling.

Mangler luft og søvn

Men i går eftermidda­g dansk tid valgte de thailandsk­e myndighede­r at indstille operatione­n i ti til 20 timer. Det skete, fordi man ifølge chefen for operatione­n er løbet tør for ilt og nu skal genopbygge sit lager.

Det var aftenmørkt i området, og dagslys kan gøre det nemmere at organisere arbejdet uden for grotten.

Samtidig har mandskabet brug for ro til at kunne forberede redningen af de resterende otte drenge og deres traener.

Stor succes trods pause

Beslutning­en er dog ikke et tegn på, at noget er gået galt. Derimod fremhaeves de resultater, man opnåede søndag, og de ses som et positivt tegn på, at det kan lykkes at få alle børnene og deres traener ud i live.

Alt sker sandsynlig­vis helt efter planen, hvor der vil vaere nogle naturlige pauser undervejs. Det kan også give den ro og sikkerhed i operatione­n, som er nødvendig for, at alt går, som det skal.

Og selvom man har indstillet det aktive redningsar­bejde i op til 20 timer, er de tilbagevae­rende naturligvi­s heller ikke overladt til sig selv.

De er under konstant overvågnin­g og får hjaelp inde i grotten. Der pumpes også ilt ind, så de ikke lider unødig overlast.

 ??  ??
 ??  ?? Billedet af drengene er fra 3. juli – det var dagen efter, at de blev fundet af redningsma­ndskab.
Billedet af drengene er fra 3. juli – det var dagen efter, at de blev fundet af redningsma­ndskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark