Ekstra Bladet

Dansk dykker: Vi bedøver dem

-

Den danske dykker Ivan Karadzic er en af de mange redningsfo­lk, der søndag var med til at redde fire af de i alt 13 indespaerr­ede unge mennesker, der har siddet fanget dybt inde i et grottesyst­em under jorden siden 23. juni.

– De fire, der er kommet ud, har det godt. De er på hospitalet, og der er ikke noget livstruend­e. De er sammen med deres familier, som selvfølgel­ig er lettede.

– Drengene er mest af alt udmattede og groggy efter at have vaeret bedøvet på vej ud, fortaeller Ivan Karadzic til Ekstra Bladet på en skrattende mobilforbi­ndelse, som han forklarer skyldes den ekstreme regn, der vaelter ned over området.

– Så de har altså vaeret bedøvet undervejs?

Ja, de får noget staerkt – beroligend­e, inden vi dykker dem ud. Det gør dem meget afslappede, så de har altså ikke svømmet selv.

– Der har vaeret en meget erfaren dykker, som også er laegeuddan­net, derinde, og han har givet dem noget bedøvende, siger Ivan, der ikke ved, om der er tale om piller, en sprøjte med medicin eller lattergas.

Drengene er under turen gennem grottens snørklede gange fastspaend­t til dykkerne.

Fik ren ilt

– Hvordan sikrede vejret?

De havde en fullface-ansigtsmas­ke – på, som altså daekker hele ansigtet. I den fik de ren ilt – ikke ’almindelig’ luft – fordi deres vejrtraekn­ing var så langsom, at det skulle vaere meget iltmaettet.

– Hvor mange reddet ud?

Jeg hev ikke nogen ud – alene, men jeg var en del af redningen af alle fire drenge i dag.

I, at de trak har du

Nye iltforsyni­nger

selv Ivan Karadzic fortaeller, at der er en midlertidi­g ’pause’ i redningen af drengene søndag eftermidda­g (dansk tid, red.), fordi der skal et nyt hold reddere og frivillige og nye iltforsyni­nger ind i grotten.

Ruten er så lang, at vi er – nødt til at have mere ilt ind til børnene. Der er ikke nok derinde. Men vi holder ikke pause i aktionen – vi transporte­rer bare ikke drenge ud lige nu.

– Der vil gå op til ti timer,

Jeg står med en klump i halsen

før vi kan fortsaette med at hente drenge ud.

– Hvad betyder regnen redningsar­bejdet?

– Det er selvfølgel­ig ikke optimalt, at det regner helt ekstremt. Men vandstande­n er faldet utrolig meget de seneste dage. Det er godt. for

– Jeg er ikke så bekymret over regnen, selvom det ville vaere bedre, hvis det ikke regnede, siger den erfarne dykker, der også fortaeller, at det har vaeret utrolig rørende at vaere en del af den store redningsak­tion, som på nuvaerende tidspunkt ser ud til at få en lykkelig slutning.

Det har vaeret nogle utrolig – stressende dage, men lige nu er jeg vildt lettet, glad og oppe at køre. Jeg står her og smiler over hele ansigtet.

– Jeg står med en klump i halsen. Det er så dejligt.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Den danske dykkerinst­ruktør Ivan Karadzic er med på holdet, der i disse dage kaemper for at redde de indespaerr­ede drenge.
FOTO: RITZAU SCANPIX Den danske dykkerinst­ruktør Ivan Karadzic er med på holdet, der i disse dage kaemper for at redde de indespaerr­ede drenge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark