Ekstra Bladet

Fedt er ti gange vaerre end pis og lort

CHRISTIAN ER SLAMSUGER: Han elsker sit arbejde, selvom der ikke ligefrem scores damer på titlen

- LOUISE E. MEYER FOTO: MOGENS FLINDT louise.e.meyer@eb.dk

Christian Sørensen er naermest født i en slamsuger. Eller – han er i hvert fald født ind i et kloakrens-firma og har siden barnsben vaeret med sin far på opgave, når der skulle suges det ene eller det andet. I dag er Christian selv slamsuger, og han elsker sit arbejde.

Det er ikke altid det laekreste at fikse eksplodere­de toiletter, fedtbehold­ere og oversvømme­de kaelderrum, men man laerer at leve med lugten i bageriet, og kunderne er altid glade, når Christian og co. har fikset problemet.

Ekstra Bladet fanger den 27-årige fyr fra Valby til en snak, da han er på vej ud for at suge et mudderhul.

– Hvordan laerer man at arbejde i så meget forskellig lugt som slamsuger?

– Man skal ikke vaere sart. Men den første uge er nok den vaerste. Har man en praktikant med, er han ved at kaste op ved hver opgave. Men vi kommer hjem og går i bad hver dag. Og min lastbil er fandeme renere end et suttet bolsje, for jeg sidder og spiser min madpakke derinde og bruger mange timer der. Så jeg sidder ikke med sko på i bilen og sådan noget. Det behøver ikke ligne lort, bare fordi vi arbejder med lort.

Fedtet stinker

– Hvad siger du til praktikant­erne, når de er ved at krepere over lugten?

– Traek vejret gennem munden, så skal det nok gå. Det er bare at bide i det sure aeble, så vi kan komme videre igen. Det er vaerst, hvis vi skal suge fedt fra fedtudskil­lere. Alt fedt fra en restaurant bliver opsamlet i en beholder, og det lugter ti gange vaerre end toiletslam. Hvis du har kørt fedt, kan du lugte det om aftenen. Det haenger i naesen, og det er simpelthen så ulaekkert.

– Hvad var din kaerestes reaktion på din slamsuger-titel, da I mødte hinanden?

– Hun grinede lidt ad det og skulle lige have forklaret, hvad det var. Jeg havde engang en praktikant, der spurgte: ’Er der noget fisse i det her job?’. Jeg måtte sige til ham, at det er der sgu ikke, ha, ha. Der er altså ikke mange damer i det, men som jeg sagde til ham: Bare kør, og vent så, til de ser din lønseddel – så vil de gerne vaere kaerester med dig.

– Hvad er det vildeste, du er blevet kaldt ud til?

– Når vi har regn i København, og du kommer ud til sådan et kaelderrum, der står i halvanden meter vand, så er det bare i gang med at få suget og pumpet.

Lort over det hele

– Timerne bliver lange, fordi det er så omfattende. Der er så meget vand, der skal vaek, og telefonen er rødglødend­e.

– Det klammeste er, når Bladet Ekstra taler sommeren alle af der løbet danskere,

I forskellig­e fem stinker’. med der

’job, et har som sammen arbejde, et fald hvert i har fordomme de

Eller, har både mennesker tørrer mange

Men ad. naesen på rynker

Og røv? og om bare virkelig sosu-assistente­n ødelaeggel­se, og død af skraldeman­den til ordet lugter giver

Vi fri? har han når fingrene har faktisk rent der dem, muld. hverdagens i man kommer ned i en kaelder, hvor faldstamme­n er gået i stykker, og der ligger 2030 centimeter pis og lort ud over det hele.

– Hvordan går man til vaerks, når man står i 20-30 centimeter pis og lort?

– Der er det altså bare på med gummistøvl­erne og med at få hevet suge-slangen ned og komme i gang med at få suget op. Spuleslang­en skyller det rent bagefter. Folk skal sgu altid huske at saette deres ting på paller ...

– Hvad kan gøre dig rigtig glad på en helt almindelig arbejdsdag?

– Tilfredsst­illelsen i at få løst opgaven. Du kan se resultatet med det samme. Folk kan sige: ’Nu har jeg stået og bakset med min haveslange i fem timer, og så kommer du og fikser det på et kvarter’. Det er meget tilfredsst­illende, og så smiler man lidt indvendigt.

– Hvilket humør er folk typisk i, når du kommer ud til dem?

– Når man kommer ud klokken et om natten til et helt nyt, hvidt køkken, hvor

Har man en praktikant med, er han ved at kaste op ved hver opgave

køkkenvask­en er ti centimeter fra at løbe ud over det hele, er folk lidt paniske. For at berolige dem siger jeg altid: ’Jeg har set det, der er vaerre’. Den virker altid.

Som ’Polle fra Snave’

– Når du sidder til et middagssel­skab, og det evindelige ’hvad laver du så’-spørgsmål kommer, hvordan reagerer folk så på din profession?

– Folk tror, at vi er nogle ’bøver ligesom ’Polle fra Snave’, og at vi kun har fingrene nede i lortet. De fatter ikke, at vi kører rundt i en bil til fire millioner med 125 knapper, der faktisk gør arbejdet for os. Vi skal have styr på overlaes, køretid, og hvad vi stikker slangen ned i. Vi skal have kloak-forståelse, og vi skal kunne snakke med folk.

– Vi har ikke fingrene nede i sovsen, som jeg plejer at sige. Vi saetter suget ned, og vi kan spule os ud af det. Jeg er sgu stolt af det, jeg laver. Det er et job som alt muligt andet, der giver smør på brødet – og en gang imellem giver det et tykt lag smør.

 ??  ?? – Folk er ikke altid stolte af at have en slamsuger ude, men det er jo bare nødvendigt, hvis hverdagen skal fungere, siger Christian.
– Folk er ikke altid stolte af at have en slamsuger ude, men det er jo bare nødvendigt, hvis hverdagen skal fungere, siger Christian.
 ??  ?? – Vi kører rundt i en bil til fire millioner med 125 knapper. Vi skal have styr på overlaes, køretid, og hvad vi stikker slangen ned i. Vi skal have kloak-forståelse, og vi skal kunne snakke med folk, siger Christian om sit arbejde.
– Vi kører rundt i en bil til fire millioner med 125 knapper. Vi skal have styr på overlaes, køretid, og hvad vi stikker slangen ned i. Vi skal have kloak-forståelse, og vi skal kunne snakke med folk, siger Christian om sit arbejde.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark