Ekstra Bladet

Rent vand er ikke en selvfølge

- Ritt Bjerregaar­d

noget, der hedder gratis glaeder. Der er stadig De viser sig tydeligt sådan en laekker og solrig sommer som i år. Det har noget at gøre med, at vi – hvis det er muligt – søger ud til strand og hav og fornøjer os med at gå i vandet. Vel at maerke rent og klart vand. Det er en gratis glaede.

Når den kolde hvidvin skal have selskab, er det rent, koldt vand, der skal drikkes. Vand, der kommer lige ud af hanen.

For alle dem, der tilbringer sommeren under sydligere himmelstrø­g, er det tydeligt et gode, for der er mange steder, hvor vi enten skal lade vaere med at drikke vandet fra hanen eller ikke har lyst til det, fordi det er fyldt med klor og derfor ikke smager godt.

ikke en selvfølge, at vi kan få rent Men det er drikkevand ud af vore haner.

Det rene vand haenger sammen med en fastlagt politik, som tit går på tvaers af landbruget­s interesser. De vil have lov til at bruge pesticider – gift kan vi også kalde det – ellers kan deres afgrøder ikke give stort nok udbytte, argumenter­er de. Nogle af disse pesticider ender i grundvande­t, og så kan det ikke mere bruges som drikkevand. Sidste sommer var der flere vandvaerke­r, der måtte lukke og sende besked ud til deres kunder om, at de skulle koge vandet, før de brugte det.

sig, at aftalen fra 2017 mellem Nu viser det

DF, S, RV og regeringen om en pesticidst­rategi ikke er holdbar, for ekspertern­e og embedsmaen­dene anbefalede, at der skulle vaere sprøjtefor­bud ved alle vandboring­erne. Der er 7000 drikkevand­sboringer, og det er omkring dem, der burde vaere et forbud mod at sprøjte.

Den oplysning fik forligspar­tierne aldrig, så der kom ikke noget sprøjtefor­bud, på trods af at der nu findes giftrester i nogle vandboring­er, som så må opgives. Mange af de pesticidre­ster, der findes i dag, stammer fra stoffer, der blev forbudt, men de er traengt ned i grundvande­t og kan altså ødelaegge det rene vand, sådan som en raekke vandvaerke­r allerede har oplevet det.

om at passe på lige nu, så Det gaelder altså også kommende generation­er kan få rent drikkevand fra hanen.

Det var den tidligere miljø- og fødevaremi­nister, der ikke sørgede for, at forligspar­tierne fik besked, så det skal blive spaendende at se, om den nye, Jakob EllemannJe­nsen, har kraefter til at gå op mod landbruget og sikre os allesammen rent vand lige ud af hanen.

Det er ikke nok med smukke ord og falbelader, der skal en aendret politik til.

Det gaelder altså om at passe på lige nu

 ?? FOTO: MARTIN LEHMANN ?? Vaern om vandet.
FOTO: MARTIN LEHMANN Vaern om vandet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark