Ekstra Bladet

FEM DANSKE BABES - ÅRTI FOR ÅRTI Den danske dronning i fransk film

Anna Karina var med sin instruktør-mand, Jean-Luc Godard, med til at forny fransk film i 1960’erne

- ALLAN LYKKE

Sangeren og skuespille­ren Vivi Bak, der døde 73 år gammel i 2013, blev i Tyskland, hvor hun i 1960’erne blev voldsomt populaer, kaldt ’Danmarks Brigitte Bardot’, og med sine lyse lokker og på anden vis yndige, sexede ydre kunne hun snildt leve op til betegnelse­n.

Trutmund var – modsat det franske ikon – ikke Vivis virkemidde­l. Dertil var hun en for ukomplicer­et, glad sjael, der vakte glaede med sit ligefremme sind.

Hun giftede sig i 1965 med tyske Dietmar Schönherr, og de holdt sammen lige til det sidste. De seneste år i hjemmet på Ibiza, hvor otiummet blev nydt. Det var også der, hun døde som følge af komplikati­oner af hjerte-kredsløbs-sygdomme. Afdøde Lotte Tarp var en regulaer sexbombe og en af de første i Danmark, der turde vise bare bryster i det offentlige.

Det gjorde hun allerede i 1961 i filmen ’Det tossede paradis’, men til Ekstra Bladets udelte glaede, gjorde hun det også på en strand i Nordsjaell­and i 1964 til glaede for bladets laesere.

I 1963 havde avisen døjet med vigende oplagstal. Chefredakt­ør Victor Andreasen havde opskriften, der kunne vende udviklinge­n:

– Der skal sgu vaere nogle flere bare kaellinger i den avis, buldrede han. Lotte Tarp var den første, der lagde krop til. Siden blev hun efterfulgt af mange andre. Hun har tilbragt langt hovedparte­n af sit liv i Frankrig, og hun har naeppe overrendt Danmark, siden hun som 17-årig i 1958 drog afsted på lykke og fromme til Paris – og med 100 kroner på lommen, som hun havde fået af sin bedstefar. Men alligevel er nu 77-årige Anna Karina ikke glemt i faedreland­et.

Det fik hun bevis på for to år siden, da hun blev inviteret til København for at modtage en aeresBodil for sin lange indsats på det store laerred, der tog sin begyndelse, da den senere så berømte instruktør Jean-Luc Godard ville have hende med i sin debut-film, ’Åndeløs’.

Palmolive-reklame

Godard havde set hende i en reklame for saebe-produktet Palmolive, hvor hun var fotografer­et – troede han – nøgen i et badekar, og han naevnte for hende, at den lille rolle, han havde tiltaenkt hende, indebar en nøgenscene.

Det sagde Anna Karina nej tak til.

Det kunne instruktør­en ikke forstå. Hun havde da vaeret nøgen i Palmolive-reklamen.

– Er du gal? Jeg havde en badedragt på i den reklame. Saebeboble­rne gik op til min hals. Det foregik udelukkend­e i din hjerne, at jeg var nøgen, lød det danske svar, som hun fortalte Interview Magazine i 2016.

Navneskift­e

Jean-Luc Godard lavede så filmen uden Anna Karina, der havde fået skiftet sit fødenavn, Hanne Karin Blarke Bayer, ud af selveste Coco Chanel i forbindels­e med en kort, men effektfuld model-karriere (’jeg brød mig slet ikke om det, jeg gjorde det for pengene, dem havde jeg ingen af ’, har hun sagt), der havde bragt hende på coveret af adskillige prestigefy­ldte modemagasi­ner.

Instruktør­en havde dog ikke glemt den standhafti­ge, danske skønhed. Året efter blev Anna Karina kontaktet og spurgt, om hun ville komme op på kontoret og møde Jean-Luc Godard om hans naeste film.

– Er det ikke ham, der ville have mig til at smide tøjet?

– Det er ham, lød svaret i røret. – Så kommer jeg ikke.

Hun lod sig alligevel overtale og

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Vivi Bak gi’r den gas.
FOTO: EKSTRA BLADET Vivi Bak gi’r den gas.
 ?? FOTO: ASGER SESSINGØ ?? Lotte Tarp – første topløse i Ekstra Bladet i 1964.
FOTO: ASGER SESSINGØ Lotte Tarp – første topløse i Ekstra Bladet i 1964.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Anna Karina er i dag 77 år gammel.
FOTO: ALL OVER PRESS Anna Karina er i dag 77 år gammel.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Anna Karina behøvede ikke at vente på nye opgaver.
FOTO: ALL OVER PRESS Anna Karina behøvede ikke at vente på nye opgaver.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark