Ekstra Bladet

MILITAER PRAECISION

Astana går til dagens holdløb med en videnskabe­lig tilgang for at eliminere fejl og traekke det optimale ud af rytterne

-

ALT ER MÅLT OG VEJET: LA-ROCHE-SUR-YON Bladet): En aedel En ond disciplin.

Meningerne er delte om det klassiske holdløb. Enten hader rytterne det, eller også elsker de det – men de frygter det måske under alle omstaendig­heder.

Cykelsport­ens hurtigste disciplin drejer sig ikke blot om rå kraft – det drejer sig i høj grad også om aftaler og teamwork. Og om videnskab.

For at køre på en fornemmels­e, som man gjorde før i tiden, er en saga blot.

I dag har computere, traeningsf­iler og højteknolo­gi taget over. Det skal hjaelpe Astana til at køre et holdløb, så Jakob Fuglsang kan holde sig med helt fremme i klassement­et.

Med ny teknologi kan traener Rune Larsen måle, hvad vindmodsta­nden er for rytterne, når de ligger i en bestemt position på holdløbet. Så det har de målt og vejet på i tre dage inden Touren.

Og når man samtidig kender rytternes aerodynami­ske profil og den effekt, de kører med, kan man regne på, praecist hvordan de skal gribe et holdløb an.

– Vi ved, hvordan alle vore ryttere ser ud på de forskellig­e positioner i et holdløb, og vi ved, hvad de kan bruge af kraefter – og derfor i sidste ende, hvordan vi skal anvende dem i virkelighe­den, siger Rune Larsen.

Brug for kloge ryttere

(Ekstra disciplin. Derfor er der også lagt en detaljeret plan for de 35,5 km vest for Cholet.

– Jeg har brugt en masse tid på at regne på det. Vi ved, hvor laenge de kan føre, og hvor mange watt de skal traede.

– Det er helt individuel­t og baseret på dem som typer. Michael Valgren er eksempelvi­s et lokomotiv, der kan brage derudad, mens det ikke er så smart, at Gruzdev traekker på bakker. Her er det bedre at få en med en god jaevn kraft som Jakob til at tage føringerne, siger Rune Larsen.

Han har via sine data fastslået en optimal gennemsnit­sføring til at vare 20 sekunder. Men det aendrer sig med ruten og i forhold til rytterne, der såmaend også selv kan aendre planen.

For selvom man kommer langt med simulering­er, er det trods alt otte mennesker, der skal få planen til at haenge sammen.

– Vi kommer ikke uden om, at vi har brug for kloge ryttere, der kan revidere planen undervejs. De skal selv kunne justere, hvis der er behov for det.

– For det er svaert at regne alle faktorer ind. Det kan vaere, at der er mere eller mindre vind på dagen, siger Rune Larsen.

Sky og BMC i top

Han er optimist på holdløbet, hvor ingen regner Astana for en trussel.

– Vi ved godt, der er hold, der er bedre end os. Sky og BMC eksempelvi­s. Men vi mener selv, vi er med i den gruppe lige efter, siger Rune Larsen, der dog ikke vil komme med et bud på et acceptabel­t resultat.

Men hvis Fuglsang i klassement­et kan holde sig foran Chris Froome, der med sit Sky-mandskab hører til holdløbets favoritter, så er det vist mere end godkendt. Forskellen på de to er efter 2. etape 51 sekunder i danskerens favør.

Michael Valgren er eksempelvi­s et lokomotiv, der kan brage derudad, mens det ikke er så smart, at Gruzdev traekker på bakker

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Med ny teknologi måler traener Rune Larsen, hvad vindmodsta­nden er for Astana-rytterne undervejs i holdløbet.
FOTO: ERNST VAN NORDE Med ny teknologi måler traener Rune Larsen, hvad vindmodsta­nden er for Astana-rytterne undervejs i holdløbet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark