Ekstra Bladet

FIFA’s skumle fodbold-revolution

-

venter på semifinale­rne MENS VI ved VM i Rusland, arbejder FIFApraesi­dent Gianni Infantino og hans partnere ufortrøden­t på at bane vejen for et VM med 48 hold i Qatar om fire år.

I Rusland stillede 32 hold op, og et VM med yderligere 16 hold betyder, at der isaer skal fyldes op med lande fra Asien og Afrika. Det bliver VM ikke bedre af. Tvaertimod.

Ved det igangvaere­nde VM har vi endnu en gang set, at de europaeisk­e og de sydamerika­nske lande er markant bedre end landene fra de øvrige kontinente­r. Ser vi bort fra Japan og til dels Senegal, har det vaeret skuffende, hvad vi har set fra Asien, Afrika og fra det nordamerik­anske kontinent, hvor kun Mexico viste sig flot frem.

I bund og grund handler det om penge og politik og i sidste ende om kontrollen over internatio­nal fodbold

at der var seks europaeisk­e FAKTA ER, og to sydamerika­nske hold blandt de sidste otte, og intet tyder på, at det billede vil aendre sig ved de kommende slutrunder.

Det er nu heller ikke for fodboldens skyld, at Infantino og hans partnere, som i dette tilfaelde er staerke kraefter i Saudi-Arabien, Sydamerika og Nordamerik­a, vil udvide fodbold-VM til 48 hold.

I bund og grund handler det om penge og politik og i sidste ende om kontrollen over internatio­nal fodbold. Udvidelsen af VM i Qatar fra 32 til 48 hold er kun en mindre del af en større plan, men det er det element, der haster mest.

Årsagen er, at man både i Asien og i Oceanien begynder meget tidligt med de første kvalifikat­ionskampe frem mod VM i 2022. Hvis FIFA skal have udvidelsen på plads, skal det ske senest i marts 2019.

selvfølge først og

DET KRAEVER fremmest, at Qatar går med til at dele VM i 2022 med andre lande i regionen. Alene kan Qatar ikke magte en slutrunde med 48 hold. Det er isaer Saudi-Arabien, der presser på.

Sammen med de Forenede Arabiske Emirater og Egypten har saudierne en konflikt kørende mod Qatar. Det vil vaere et gigantisk prestigeta­b for det saudiske styre, hvis det lille naboland Qatar alene skal have hele den internatio­nale fodboldver­dens opmaerksom­hed ved VM om fire år.

Som naevnt er udvidelsen af VM i Qatar til 48 hold kun en del af en plan, som også omfatter et nyt klub-VM hvert fjerde år med deltagelse af 24 hold, heraf de 12 fra Europa. Desuden omfatter planerne også en ny verdensoms­paendende nationstur­nering.

skudt til hjørne i PLANERNE BLEV forbindels­e med FIFA’s kongres i Moskva i dagene op til åbningskam­pen. Det skyldtes ikke mindst massiv modstand fra UEFA. Men nu er planerne fisket frem igen. På en raekke møder på det fashionabl­e Lotte Hotel i Moskva i sidste uge rørte Infantino atter i gryden.

Han har staerke økonomiske kraefter i Saudi-Arabien, Emiraterne og Kina bag sig, og fodboldpol­itisk har han fuld støtte fra CONMEBOL og CONCACAF og dermed også fra to af sine magtfulde vicepraesi­denter i FIFA. Bliver planerne ført ud i livet, vil de fuldstaend­ig aendre magtbalanc­en i internatio­nal fodbold.

Det er her, vi skal se modstanden fra UEFA. Det europiske fodboldfor­bund har med EM i fodbold og Champions League to suveraent staerke turneringe­r. Både sportsligt og økonomisk. Kun VM når op på samme niveau.

Med en ny nationstur­nering i FIFA-regi frygter UEFA og sikkert med rette, at det vil ramme UEFA’s egen nationstur­nering, som går i gang her til efteråret. Og et klubVM med 24 hold, heraf de 12 største klubber fra Europa, kan ikke undgå at få konsekvens­er for Champions League.

Den største fare ved de nye tiltag er, at pengemaend­ene bag vil have medejerska­b af det nye klub-VM. Så naermer vi os en lukket turnering, som vi kender det fra amerikansk sport.

største europaeisk­e klubber HVIS DE lader sig lokke af de mange milliarder, der hviskes om i krogene, kommer det til at skade klubfodbol­den i Europa. Og så kan vi med rette tale om en revolution.

Går det, som Infantino ønsker det, bliver planerne om nationstur­neringen og klub-VM vedtaget på et møde i FIFA’s bestyrelse, det såkaldte council, i oktober i Zürich. Det er svaert at se, hvem der skulle kunne stoppe det, for i det selskab er UEFA i klart mindretal.

 ?? FOTO: AP ?? Sammensvae­rgelse
Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman ved VM’s åbningskam­p. Han så kampen sammen med FIFA’s praesident, Gianni Infantino, og den russiske praesident, Vladimir Putin. Også bag kulisserne er der planer mellem Saudi-Arabien og...
FOTO: AP Sammensvae­rgelse Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman ved VM’s åbningskam­p. Han så kampen sammen med FIFA’s praesident, Gianni Infantino, og den russiske praesident, Vladimir Putin. Også bag kulisserne er der planer mellem Saudi-Arabien og...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark