Ekstra Bladet

’En meget alvorlig situation’

- JANUS ØSTERGAARD FOTO: RITZAU SCANPIX jao@eb.dk

Hos Dansk Folkeparti ser man med stor alvor på, at to markante britiske ministre nu har forladt deres poster og har efterladt premiermin­ister Theresa Mays regering i Brexit-kaos.

Først smuttede Brexit-minister David Davis, og senere i går var turen kommet til den farverige udenrigsmi­nister Boris Johnson, der tog sit gode tøj og forlod posten.

– Det er staerke kraefter, der er gået. Det er ikke nogen, som er useriøse. Tvaertimod har de åbenbart kunnet gennemskue noget, som vi andre ikke kunne, da Theresa May kom med sit udspil, lyder det fra Dansk Folkeparti­s udenrigsor­dfører, Søren Espersen.

Taet tilknytnin­g til EU

Boris Johnson var meget aktiv i kampagnen for, at Storbritan­nien skulle forlade EU.

Hans farvel til regeringen er kulminatio­nen efter et kabinetmød­e 6. juli, hvor Theresa May fremlagde sin plan for Storbritan­niens farvel til EU.

Planen indebaerer et arbejde for, at Storbritan­nien holder en taet tilknytnin­g til EU og ikke mindst EU’s toldunion. En strategi, som Boris Johnson absolut ikke har vaeret enig i. Ifølge Sky News skulle han have kaldt Theresa Mays plan for ’en stor lort’.

– Søren Espersen, er du skuffet over det, der sker. Du har før sagt, at du så May som den rette til at føre Brexit ud i livet?

– Det gjorde Boris Johnson og David Davis også. De havde virkelig tiltro til hende. Det er folk, jeg laegger meget vaegt på, så når de går, så lader det til at vaere en meget alvorlig situation.

– Jeg ved ikke, hvor det her kan ende, men når hendes eget parti er i fuldstaend­ig opløsning, som det lader til, så er der kun nyvalg tilbage. Det vil virke meget specielt at gøre på det her tidspunkt, men jeg kan ikke se, at hun har andre muligheder, når hun ikke engang kan samlet sit eget parti.

Et frit marked

– I har talt for, at vi skal laegge os i slipstrømm­en på Storbritan­nien, når de har fået forhandlet en god aftale på plads. Det kan virke svaerere end som så?

– Storbritan­nien kan jo bare gå. Der er ikke nogen, der holder på dem. Det er ikke sådan, at de sender haeren over fra Belgien. Hvis Storbritan­nien vil ud, så vil de ud, og så kan de saette de betingelse­r, de vil. Jeg synes, at vi skal gå efter at få et frit marked uden arbejdskra­ftens frie bevaegelig­hed og så en EU-domstol, som ikke er politisk. Det er de allervigti­gste ting, og det var også på grund af arbejdskra­ftens frie bevaegelig­hed, at briterne stemte nej.

Storbritan­nien kan jo bare gå. Der er ikke nogen, der holder på dem

 ??  ?? Boris Johnson skulle ifølge Sky News have kaldt Theresa Mays plan for ’en stor lort’.
Boris Johnson skulle ifølge Sky News have kaldt Theresa Mays plan for ’en stor lort’.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – Det er staerke kraefter, der er gået, siger Søren Espersen (DF).
FOTO: JENS DRESLING – Det er staerke kraefter, der er gået, siger Søren Espersen (DF).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark