Ekstra Bladet

Dansk dykker måtte på hospitalet

- CAROLINE CLANTE

Den sidste uge har den danske dykker Ivan Karadzic deltaget i missionen, der skal redde fodbolddre­ngene og deres traener ud af grotten, hvor de har vaeret fanget i siden 23. juni.

Søndag befandt danskeren halvvejs inde i grotterne. Den samlede straekning ind til de nødstedte er cirka fire kilometer lang. Han var med til at skifte luftflaske­r, da dykkerne kom med de første fire drenge, som blev reddet ud.

Slut med al energi

I går forsatte aktionen, men det blev uden danske Ivan, som normalt driver et dykkerfirm­a på øen Koh Tao.

– Jeg holder fri i dag. Jeg har det ikke så godt. Jeg ligger på hospitalet. Det er ikke alvorligt, men jeg har lidt influenza og lidt feber. Jeg har simpelthen ikke mere energi tilbage i kroppen, sagde han til Ekstra Bladet over telefonen fra det nordlige Thailand.

Laegens beslutning

– Jeg har det selvfølgel­ig ikke godt med, at jeg ikke kan vaere med. Men det ville ikke vaere sikkert, hvis jeg deltog. Men så snart jeg bliver erklaeret rask af laegen, vender jeg tilbage, hvis der er brug for det, siger Ivan Karadzic.

– Da jeg ikke har vaeret med til briefingen, ved jeg ikke, hvad den videre plan er.

Turen ud af grottesyst­emet tager op mod fem timer. Der er flere passager, som ikke er oversvømme­t. Her kan drengene og de ledsagende dykkere skifte luftflaske­r. Det var på et af disse steder, danske Ivan Karadzic stod søndag, da han så de fire drenge blive bragt ud.

Forud for aktionen havde han sammen med sit team vaeret med til at placere luftflaske­r langs ruten.

Døde i grotten

Forberedel­serne til redningen var ikke ufarlige. Fredag døde den thailandsk­e elitesvømm­er og tidligere Navy Seal, Saman Gunan, mens han var i gang med at bringe iltflasker ind i grotten.

Drengene blev fundet af dykkere i mandag i sidste uge, og siden har man forsøgt at finde en måde at transporte­re dem ud så sikkert ud som muligt.

Fik beroligend­e

På det første hold søndag fik drenge beroligend­e piller af en dykker, som også er laege. Det skulle forebygge panik under den lange tur gennem grotten.

Udenfor i det fri står laegehold klar til at modtage drengene og deres traener. De thailandsk­e myndighede­r oplyser, at alle reddede indtil nu har det godt under omstaendig­hederne.

– De så lidt skraemte ud, men de var ikke i panik eller noget. Og de smilede og sagde tak, siger Ivan Karadzic til Ritzau om drengene.

 ?? FOTO: YE AUNG THU/RITZAU SCANPIX ?? Thailandsk­e soldater på vej ud af hulerne efter redningsak­tionen i går.
FOTO: YE AUNG THU/RITZAU SCANPIX Thailandsk­e soldater på vej ud af hulerne efter redningsak­tionen i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark