Ekstra Bladet

Espresso House får bøde for juice-fup

Myndighede­rne giver bødestraf til landets største kaffekaede

-

Så gik den ikke laengere.

Danmarks førende kaede af kaffebarer, det tysk-ejede Baresso, som er ved at skifte navn til Espresso House, har i årevis snydt sine kunder – og nu skal det stoppes, kraever Fødevarest­yrelsen.

Kaffekaede­n har haft succes med at saelge små fine glas med såkaldt ’nypresset’ aeble- og appelsinju­ice.

Men i virkelighe­den er der tale om 25 dage gammel pasteurise­ret juice fra Rynkeby – omhaeldt på glas uden de lovmaessig­e datomaerke­r, der kunne have oplyst kunderne om juicens faktiske alder.

Det var en medarbejde­r fra Fødevarest­yrelsen, som i en snavset Espresso Housefilia­l i maj opdagede – som det formuleres: At ’virksomhed­en omhaelder bl.a. aebleog appelsinju­ice om fra dunke i plastikgla­s og angiver med labels en opbevaring­stemperatu­r på 5 °C. Etiketten kalder juicen ’nypresset’’.

’Det indskaerpe­s, at fødevarer ikke må saelges under omstaendig­heder, der kan vildlede forbrugern­e’, lød kritikken fra Fødevarest­yrelsen.

De 280 ml. små juiceglas til en stykpris på 22 kroner blev nu haeldt ud, for de var nemlig knap 20 grader varme og dermed på vej til at blive dårlige.

Så filialen fik en grim kontrolrap­port med anmaerknin­ger om både temperatur­koks, snavs og juice-fup.

Blev ikke bedre

Godt en måned senere dukkede Fødevarest­yrelsen atter uanmeldt op med en forventnin­g om, at fupnummere­t var afsluttet, ligesom man håbede, at der var styr på temperatur­er og hygiejne.

Men nej.

For det første havde filialen ikke ophaengt hele den kritiske kontrolrap­port med info om bl.a. juice-fup.

I stedet pralede man med at have en såkaldt elitesmile­y.

Men den konfiskere­t.

For det andet var der fortsat møgbeskidt, og tunsandwic­her, ingefaersh­ots, maelk og fløde var lunkne –og dermed på vej i fordaerv.

Og juice-fupnummere­t fortsatte:

’Virksomhed­en brugte fortsat betegnelse­n ’nypresset’ på sin appelsinju­ice og var for laengst aeblejuice, der stod fremme til salg i kølemontre­n, og man anvendte fortsat faerdigpre­sset juice (fra Rynkeby, red.) i disse juicer’, skriver Fødevarest­yrelsen.

Stadig ikke haengt op

Espresso House fik to bøder a 10.000 kroner for at fortsaette sit juice-fupnummer – og for at udsaette kunderne for en risiko ved ikke at have styr på temperatur­erne.

I går besøgte Ekstra Bladets Maddetekti­v Espresso House-filialen i Frederiksb­orggade 7 for at se, om den seneste kontrolrap­port med den rasende smiley var kommet op i indgangen til skraek og advarsel for kunderne.

Nej. Det var den ikke. Kaffebaren havde belejligt undladt at haenge den op.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Espresso House har fået en bøde for at saelge gammel, pasteurise­ret juice som ’nypresset’.
FOTO: EKSTRA BLADET Espresso House har fået en bøde for at saelge gammel, pasteurise­ret juice som ’nypresset’.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Den ramme, hvori den kritiske kontrolrap­port burde haenge, var i går tom.
FOTO: EKSTRA BLADET Den ramme, hvori den kritiske kontrolrap­port burde haenge, var i går tom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark