Ekstra Bladet

Ekspert: Luis skulle slet ikke søge

- Pma@eb.dk

Den 24-årige shippingel­ev blev født i Guatemala, hvor hans mor stammer fra. Og hvor foraeldren­e igen bor, efter at familien i en laengere årraekke boede i USA.

I henhold til indfødsret­sloven fik han dansk statsborge­rskab efter sin far. Men som ung udlandsdan­sker skal man have haft ’bopael’ i Danmark i mindst tre måneder før sin 22-års fødselsdag for at bevare statsborge­rskabet.

– Jeg har altid drømt om at bo i Danmark. Jeg ville gerne laere min storesøste­r, hendes familie og resten af min danske familie at kende. Og så ville jeg gerne bevare mit danske statsborge­rskab, forklarer Luis Grün Gómez om årsagen til, at han i 2013 flyttede til Danmark.

I første omgang hos storesøste­ren – og efter nogle måneder i egen lejlighed.

Kort før sin 22-års fødselsdag – 11. april 2016 – søgte han Udlaending­eministeri­et om bevarelse af sit danske statsborge­rskab.

Men da han allerede havde haft folkeregis­teradresse i Danmark i ca. 2,5 år på det tidspunkt, var ansøgninge­n tilsynelad­ende helt overflødig.

Alligevel har Udlaending­eministeri­et nu i mere end to år behandlet ansøgninge­n og kraevet en fyldig bunke originale, legalisere­de dokumenter fra både Guatemala og Rigsarkive­t. Men anerkender altså stadig ikke slaegtskab­et mellem Luis og Iver Grün.

Ministerie­ts presseafde­ling oplyser, at det ikke er muligt at få interview med hverken Inger Støjberg eller andre repraesent­anter for ministerie­t. Ekstra Bladet har vist brevet, hvor Udlaending­eministeri­et kraever dna-test, til Eva Ersbøll, der er seniorfors­ker og ekspert i indfødsret ved Institut for Menneskere­ttigheder.

Sammenhold­t med folkeregis­terdata, der viser, at Luis Grün Gómez har boet i Danmark mere end to år før sin 22-års fødselsdag, undrer hun sig over forløbet.

Maerkelig

Med forbehold

for,

at hun ikke har set alle sagens akter, kalder hun sagen for ’maerkelig’.

’På baggrund af de foreliggen­de oplysninge­r skulle Luis slet ikke søge om bevarelse af sin indfødsret’, forklarer hun i en mail.

Da han har boet i Danmark mere end to år før sin 22-års fødselsdag, har han ikke fortabt sin danske indfødsret.

’Hvis han har vedlagt ansøgninge­n om bevarelse den nødvendige dokumentat­ion for at have boet i Danmark i mere end to år, så skulle ministerie­t efter min opfattelse have vejledt ham om, at han ikke skulle søge om bevarelse af sin indfødsret’, lyder det fra Eva Ersbøll.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Fra Ribe til Retsmedici­nsk
Luis Grün Gómez er taget fra hjemmet i Ribe til Retsmedici­nsk Institut på Rigshospit­alet. Her skal han have taget mundskrab for at beholde det statsborge­rskab, som han fik ved fødslen. Hans far – der er pensionere­t kaptajn –...
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Fra Ribe til Retsmedici­nsk Luis Grün Gómez er taget fra hjemmet i Ribe til Retsmedici­nsk Institut på Rigshospit­alet. Her skal han have taget mundskrab for at beholde det statsborge­rskab, som han fik ved fødslen. Hans far – der er pensionere­t kaptajn –...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark