Ekstra Bladet

HER ER HOVEDPUNKT­ERNE I NY NATO-ERKLAERING: DEN SÅKALDTE MUSKETERED ER FORTSAT KERNEN I DEN TRANSATLAN­TISKE FORSVARSAL­LIANCE

-

Medlemslan­dene bekraefter hinanden i den såkaldte musketered, om at et angreb på en allieret vil blive betragtet som et angreb på alle, som det fremgår af artikel 5 i Washington-traktaten.

Medlemslan­dene skal investere mere i forsvar for at sikre en fair byrdeforde­ling. De skal arbejde hen mod at bruge to procent af bnp inden 2024 som aftalt på topmødet i Wales i 2014. Militaer mobilitet skal styrkes med et nyt initiativ. Landene skal samlet stille 30 krigsskibe, 30 bataljoner og 30 lufteskadr­iller til rådighed, som skal vaere klar til at rykke ud til konflikter i løbet af 30 dage. Cyberforsv­ar er en kerneopgav­e for Nato for at bekaempe angreb. Et udvidet samarbejde med industrien og forskere skal sikre, at Nato kan holde trit med den teknologis­ke udvikling. Terrorbeka­empelse har høj prioritere­t og skal ske i overensste­mmelse med internatio­nal lov. Nato vil forbedre tekniske faerdighed­er til at bekaempe improviser­ede spraenglad­ninger, atomvåben og kemiske trusler.

Alliancen er bekymret over Ruslands aktivitete­r og politik, der er en trussel mod stabilitet og sikkerhed. Nato vil fortsaette med at vaere til stede i den østlige del af alliancen, men ønsker dialog med Rusland.

Nato støtter fortsat Ukraine, Georgien og Moldovas territoria­le integritet og suveraenit­et. Medlemslan­dene kraever, at Rusland traekker sine styrker ud af alle tre lande.

Kilde: Nato

 ?? FOTO: AP ?? En stribe topledere, herunder den danske statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, stiller op til gruppebill­ede ved Nato-topmødet.
FOTO: AP En stribe topledere, herunder den danske statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, stiller op til gruppebill­ede ved Nato-topmødet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark