Ekstra Bladet

DET KAN KLØ I EN SØ

Mange danske badesøer er ramt af ikte-angreb. Ikterne er ikke farlige, men de giver en allergisk reaktion, der kan vaere ganske ubehagelig

- ASTRID MORTENSEN FOTO: OLIVIA LOFTLUND amo@eb.dk

Sommeren 2018 har slået flere rekorder, og varmen ser ud til at fortsaette langt ind i juli.

Det betyder masser af badeglade danskere, men det er ikke alle søer, man skal hoppe i uden lige at tage sine forholdsre­gler.

Naturstyre­lsen har advaret på Facebook om, at flere søer kan vaere ramt af ikter, der er en parasit, og at man derfor skal vaere opmaerksom.

Der er bl.a. kommet meldinger om ’ikte-angreb’ i Silkeborg Søerne, Esrum Sø, Vedesø ved Viborg og Furesø

– Det er nok et bredere problem, men det er her, vi har fået advarsler fra, siger Jes Aagaard naturvejle­der og biolog hos Naturstyre­lsen til Ekstra Bladet.

Han fortaeller, at en ikte ikke er farlig, men mødet med dem er ubehagelig­t.

– Der er tale om en parasit, som giver en allergisk reaktion. De laver overfladis­ke skader på vores hud, som klør. Det føles lidt som et myggestik, siger han.

Svømmers kløe

Udslaet efter en ikte kaldes også for ’svømmers kløe’. Det rammer ofte børn, allergiker­e eller mennesker med følsom hud.

Årsagen til de mange ikter i vandet er den høje temperatur, vurderer Jes Aagaard.

Ikter er mikroskopi­ske larvestadi­er af parasitisk­e fladorme.

– De har to vaerter. Den ene er snegle, og den anden er vandfugle, som aender. På et tidspunkt forlader de sneglen, og så svømmer de rundt for at finde en ny ’vaert’, siger Jess Aagaard.

– Så ser den et par laekre badeben, som de så borer sig ind i, siger han.

– Og da der er rigtig mange mennesker, der sveder og tager en badetur, så betyder det, at ikterne har rigtig mange muligheder for at bore sig ind i mennesker, siger han.

Ikterne dør dog i forsøget på at bore sig ind i mennesker. Immunforsv­aret slår dem nemlig ihjel.

De små parasitter er dog ikke så farlige, at man helt skal holde sig fra at bade i søerne.

På Facebook skriver Naturstyre­lsen, at det er vigtigt, at man undgår for lange ophold på helt lavvande og i rørskoven. Man skal huske at tørre kroppen godt efter badning, og man skal ikke traekke aender til badestedet ved at fodre dem.

Årsagen til de mange ikter i vandet er den høje temperatur

 ??  ??
 ??  ?? Vandstande­n i Slotssøen i Hillerød er blevet så lav, at Den Lille Faerge, der sejler på søen, er stødt på flere ting, der ligger på søens bund.
Vandstande­n i Slotssøen i Hillerød er blevet så lav, at Den Lille Faerge, der sejler på søen, er stødt på flere ting, der ligger på søens bund.
 ??  ?? – Langs bredden, hvor det er lavest, er der mellem halvanden og to meter dybt, så der skal jo ikke meget til, før vi støder på noget, siger skipper Hans Skov.
– Langs bredden, hvor det er lavest, er der mellem halvanden og to meter dybt, så der skal jo ikke meget til, før vi støder på noget, siger skipper Hans Skov.
 ?? PRIVATFOTO ?? Noget så usaedvanli­gt som en café-stol og en indkøbsvog­n er blevet fundet på søens bund.
PRIVATFOTO Noget så usaedvanli­gt som en café-stol og en indkøbsvog­n er blevet fundet på søens bund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark