Ekstra Bladet

Vi forstår verden i glimt

-

timer efter befrielsen af MINDRE END 24 den irakiske by Mosul i 2017 mødte Ekstra Bladets reportere for første gang treårige Narin og hendes far. Narin var et af alt for mange børn, som blev offer for et kynisk morterangr­eb i et civilt område, som Islamisk Stat stod bag.

På vej mod årsdagen for Mosuls befrielse vendte fotograf Rasmus Flindt Pedersen og journalist Thea Pedersen tilbage til Narin og hendes familie. Narin er et andet barn nu. Hun lever med granatspli­nter i hjernen. Men hun lever.

Det er gennem sådan en historie, at vi andre forstår den ellers helt ufattelige gru.

forsøger i øjeblikket at fange RED BARNET vores opmaerksom­hed i en kampagne, hvor man ser den lille lungesyge dreng Jackson hive efter vejret. ’Lungebetae­ndelse skal ikke vaere en dødsdom! Du kan vaere med til at redde børn som Jackson’, lyder budskabet. Det er til at forstå. Vi kan allesammen se, at Jackson ikke har det godt.

Måske vaelger vi at give et beløb, og måske springer vi over, når den naeste nødhjaelps­organisati­on spørger.

Sandheden er, at vi som mennesker ikke kan rumme hele verdens raedsler på én gang.

Alligevel har et par af Politikens skribenter i den forløbne uge problemati­seret den enorme opmaerksom­hed, som fodbolddre­ngene i den thailandsk­e grotte har fået.

Litteratur­redaktør Jes Stein Pedersen trak en parallel fra indsatsen for at få fodbolddre­ngene levende ud af grotterne til ukendte bådflygtni­nges druknedød på Middelhave­t.

'Jeg kan ikke lade vaere med at taenke over den lethed, hvormed vi her i Europa vender ryggen til eller fortraenge­r de velkendte og permanente katastrofe­r og tragedier', skriver han.

er med Stein Pedersens VORES ENGAGEMENT ord flygtigt og svigefuldt - og helt afhaengigt af mediedaekn­ingen.

Mediekomme­ntator Jacob Mollerup skriver, at problemet er, at der i den periode, hvor hele verden holdt vejret og fulgte redningsak­tionen i Thailand, var så mange andre grupper af børn, der svaevede mellem liv og død som ofre for krige og konflikter verden over. Han naevner blandt andet, at Unicef anslår, at 385.000 børn i Yemen er alvorligt underernae­rede af sult og risikerer at dø.

Jeg synes også, det er raedselsfu­ldt, at så mange børn lider rundt om i verden. Men jeg synes ikke, det har noget med daekningen af drengene i grotten at gøre.

udspillede sig her, kunne DET DRAMA, DER ikke have vaeret skrevet bedre af en manuskript­forfatter i Hollywood. Det er den mest faengende globale nyhedshist­orie, vi har set laenge.

Som mediekomme­ntator Lasse Jensen skriver i Informatio­n, er vi allesammen vågnet op hver morgen og har taenkt på drengene, mens redningsak­tionen stod på. Det gaelder også dem, der synes, at medierne prioritere­de helt forkert.

Han har ret. Det er menneskeli­gt. Ligesom det er menneskeli­gt, at vi snart allesammen har glemt alt om drengene og vendt opmaerksom­heden mod nye historier og nye skaebner.

Vi forstår verden i glimt, det er et vilkår.

Som mennesker kan vi ikke rumme hele verdens raedsler på én gang

var i Mosul for at MENS VORE REPORTERE besøge Narin og hendes familie, var der millioner af andre historier, vi kunne have fortalt om krigens raedsler.

Men gør det Narins historie mindre vaesentlig? Vel snarere tvaertimod. Det gør den kun endnu vigtigere. Fordi Narin er en af mange.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Narins historie gør, at vi forstår, hvilke raedsler der foregår et andet sted i verden.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Narins historie gør, at vi forstår, hvilke raedsler der foregår et andet sted i verden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark