Ekstra Bladet

Bedre til at feste en

- ARNE MARIAGER

Rod Stewart vidste det ikke. Det gjorde Elton John og Bryan Adams heller ikke. Hvorfor de stod på scenen på en festival i Jelling – en lille by, de aldrig havde hørt om.

Men forklaring­en er ganske enkel. Engang havde denne lille by et fodboldhol­d, som tabte en masse kampe.

– Ja, det lyder underligt, men det er faktisk sådan, det haenger sammen, fortaeller Lars ’Charlie’ Mortensen, der er direktør for Jelling Musikfesti­val – i dag en af landets største af sin slags.

– Vi spillede i Serie 2 og kaempede hårdt for at undgå nedrykning. Vi spillede ikke så godt, men vi var rigtig gode til at feste. Eksempelvi­s elskede vi at spille mod hold fra Sønderjyll­and.

– Når vi havde tabt i Røde Kro eller Tinglev, kørte vi over graensen og købte billige bajere. Så festede vi igen. Det var på en af disse ture, vi begyndte at tale om at lave en festival i Jelling. Fordi man skal gøre det, man er god til.

Gratis optraeden

I en anden forbindels­e løb Lars ’Charlie’ Mortensen ind i gøgleren og filmmanden Erik Clausen. Han fortalte om festival-tankerne, og Clausen tilbød at hjaelpe os i gang med en gratis optraeden.

– En dag ringede han og sagde: ’Charlie – jeg skal optraede til Fagenes Fest i Kastrup 27. maj. Hvis I er parate med en festival, tager jeg maskinen til Billund’. Så var det alvor. Vi samledes i ’komitéen’, som vi humoristis­k kaldte os selv, og så vedtog vi at lave festival.

Styrke i sammenhold

– Og 27. maj 1989 var der en scene lavet af presenning­er og tømmer fra den lokale tømmerhand­el. Der var bajere og pølser. Der var en raekke semi-profession­elle musikere, som kunne underholde. Og der var publikum. Og så altså Erik Clausen, der måske var en lille smule praeget af at komme direkte fra Fagenes Fest.

– Han gik på scenen og råbte: ’Halløj, allesammen. Hvor er jeg glad for at vaere her i Egtved!’. ’Jelling’, skreg publikum. ’Åh, hvad’, sagde Clausen, ’I er sgu da jyder’. Og så kørte festen og har gjort det siden.

Dengang var Charlie – han hedder ikke andet – seminaries­tuderende med musik som linjefag. I dag er han administre­rende direktør for Jelling Musikfesti­val – den største kultur-udbyder i Vejle Kommune – og sammen med festivalen­s øvrige styrmaend en vaesentlig faktor i den udvikling, der er sket i den lille stationsby nord for Vejle.

– På en måde er festivalen en moderne version af andelsbeva­egelsen, siger Charlie.

– Vi bygger på faellesska­b. I år var der 4800 frivillige hjaelpere.

Naturligvi­s får de mange frivillige noget til gengaeld. Gennem årene har festivalen uddelt omkring 30 mio. kr. til foreninger, klubber og andre godgørende formål.

Og helt i fodboldspi­llernes ånd har man i Jelling Musikfesti­val vist en vis smidighed i fortolknin­gen af, hvad godgørende formål kan vaere. Der er blevet støttet op om ’Byens hus’ – et stort, moderne forsamling­shus, der både rummer bibliotek, biograf, bar, café og bryggeri.

– Ja, festivalen har en hel del stole i biografen, og bryggeriet har en rimelig omsaetning på festivalen, siger Charlie.

– I al sin gribende enkelthed viser det styrken i det sammenhold, vi har i Jelling.

– Festivalen er et nonprofitf­oretagende. Baseret på vaerdier som faellesska­b, sammenhold og anstaendig­hed.

– Naturligvi­s er en festival bygget op om musikken, men for os og – tør jeg vaedde på – flertallet af vort publikum, er samvaeret det vigtigste. Faellesska­b, fred og fordrageli­ghed. Vi har ikke en masse regler. Vi siger bare: Man skal opføre sig ordentligt.

Og det gør de så i Jelling. I år var der på fire dage kun fire små urolighede­r blandt 35.000 mennesker og et langt større antal kolde pilsnere.

På en måde er festivalen en moderne version af andelsbeva­egelsen

 ?? FOTO: SH LUFTFOTO FOTO: ANDERS BROHUS ?? 30-års jubilaeet blev fejret med masser af besøgende på Jelling Musikfesti­val. Succes uden for banen
– Vi spillede i Serie 2 og kaempede hårdt for at undgå nedrykning. Vi spillede ikke så godt, men vi var rigtig gode til at feste, fortaeller Lars...
FOTO: SH LUFTFOTO FOTO: ANDERS BROHUS 30-års jubilaeet blev fejret med masser af besøgende på Jelling Musikfesti­val. Succes uden for banen – Vi spillede i Serie 2 og kaempede hårdt for at undgå nedrykning. Vi spillede ikke så godt, men vi var rigtig gode til at feste, fortaeller Lars...
 ?? FOTO: PER LANGE ?? Nik & Jay fik temperatur­en til at stige på Jelling Musikfesti­val i maj.
FOTO: PER LANGE Nik & Jay fik temperatur­en til at stige på Jelling Musikfesti­val i maj.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark