Ekstra Bladet

FAMILIER FAELDER

NYT DNA-VÅBEN: Offentlige arkiver til at opspore ukendte slaegtning­e har naglet en stribe gerningsma­end i henlagte drabssager i USA

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

En ellers respektabe­l sygeplejer­ske, en lastbilcha­uffør og en succesfuld dj er i løbet af de seneste uger blevet anholdt og anklaget for tre forskellig­e uopklarede mord i USA.

Sygeplejer­sken Gary Hartman skal efter FBI’s mening stå til regnskab for drabet på en 12-årig pige i 1986.

Lastbilcha­ufføren William Talbott for det sex-motiverede mord på et ungt kaerestepa­r i 1987.

Og dj’en samt forretning­smanden Raymond Rowe for at have misbrugt en 25årig laererinde seksuelt og kvaele hende til døde. Det var tilbage i 1992.

Det er folk selv, der leverer de dybt personlige data-profiler

Disse efterforsk­ninger havde aldrig fået et gennembrud, hvis ikke de amerikansk­e myndighede­r tidligere i år havde fået øje på et nyt dna-våben i jagten på efterlyste mordere i sager, som ellers i en menneskeal­der har samlet støv. Seriemorde­r var prøveklud

De tre maend og flere andre ukendte, efterlyste mordere bliver nu ifølge New York Times åndet i nakken som en direkte konsekvens af, at politiet i april i år brugte dna-spor fra en offentlig hjemmeside til at finde den pensionere­de politibetj­ent Joseph James DeAngelo.

Den 72-årige mand blev på grundlag af dna-metoden anholdt og anklaget for en stribe sexforbryd­elser og 12 drab begået i Californie­n i 1976 til 1986.

Det afgørende hjaelpemid­del i den spektakula­ere seriemorde­r-sag var GEDMatch. Den offentligt tilgaengel­ige hjemmeside har i en lang årraekke brugt millioner af dna-oplysninge­r til at hjaelpe nysgerrige verdensbor­gere med at søge og finde ukendte slaegtning­e.

Har du efterladt dna, kan du lige så godt melde dig selv

Det er folk selv, der leverer de dybt personlige data-profiler, som politiet efter amerikansk lov kan søge aktindsigt i med det helt specifikke motiv at identifice­re potentiell­e mordere eller sexforbryd­ere. Overgår forventnin­ger

Det nye dna-våben har i løbet af få måneder vist sig at vaere mere effektivt, end myndighede­rne havde forestille­t sig.

Skyldspørg­smålet kan dna ikke endegyldig­t afklare, og det er uklart, om politiet har informeret folk om, at deres konkrete profiler førte til en naer slaegtning­s anholdelse.

Men som New York Times fastslår, er det haevet over debat, at dna-sammenlign­inger med ’ekstremt høj sandsynlig­hed’ kan nagle en enkeltpers­on til tekniske spor fundet på, i eller omkring for eksempel ofre for voldtaegt eller mord.

– Er du kriminel, og har du efterladt dna-spor på gerningsst­edet, kan du lige så godt melde dig selv nu. Vi vil under alle omstaendig­heder fange dig, siger Mark Lindquist, anklager i Pierce County i USA til nyhedsstat­ionen CNN.

Herunder kan du laese om de seneste eksempler på politiets brug af GEDMatch og private dna-eksperter i jagten på sexforbryd­ere og mordere. Kilder: New York Times, comonews.com, Washington Post, heraldnet.com, CNN

 ?? FOTO: PAUL KITAGAKI/AP ?? Golden State-draeberen
Joseph James DeAngelo – den såkaldte Golde State-draeber – bag tremmer i retten i Sacramento, USA. Ny dna-efterforsk­ning nagler den 72-årige eks-politibetj­ent til seriemord begået i 1976-1986. Samme vaerktøj har givet uventede...
FOTO: PAUL KITAGAKI/AP Golden State-draeberen Joseph James DeAngelo – den såkaldte Golde State-draeber – bag tremmer i retten i Sacramento, USA. Ny dna-efterforsk­ning nagler den 72-årige eks-politibetj­ent til seriemord begået i 1976-1986. Samme vaerktøj har givet uventede...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark