Ekstra Bladet

CYKEL-BOSS GØR OP MED GRÅZONE-DOPING

MARKANT FORSLAG: Brugen af det praestatio­nsfremmend­e kortison skal stoppes af ved hjaelp af regler, der handler om rytternes helbred snarere end doping, siger den franske UCI-praesident David Lappartien­t

-

QUIMPER (Ekstra Bladet): Legenden Bernard Thévenet vandt Touren to gange i 1970’erne ved hjaelp af kortison, og briten Bradley Wiggins vandt løbet i 2012 med det praestatio­nsfremmend­e stof i organismen.

Disse dokumenter­ede tilfaelde understreg­er, at brugen af stoffet i årtier har vaeret udbredt i cykelsport­en som gråzone-doping, men det skal vaere slut nu. Det fastslår den franske praesident for den internatio­nale cykleunion UCI, David Lappartien­t, som i denne uge gaestede Tour de France på sin hjemstavn i Bretagne.

– Det er en gennemgrib­ende forandring, vi straeber efter. Glukokorti­koider (kortison, red.) kan øge praestatio­nsevnen. Og når et stof kan øge praestatio­nsevnen, så er det doping i min bog, siger Lappartien­t til Ekstra Bladet.

Ønsker ikke forbud

Den opfattelse deler det internatio­nale antidoping­agentur WADA ikke, og UCI har opgivet at få brugen af kortison kriminalis­eret i sportens verden. WADA ønsker ikke et forbud, idet det også vil gå ud over atleter, som for eksempel bruger stoffet til behandling af astma.

I stedet for at udelukke ryttere, der testes positive for kortison, på grund af doping, skal de holdes ude af helbredshe­nsyn, fastslår Lappartien­t.

Samme metode blev i slutningen af 1990’erne brugt til at begraense brugen af epo, da stoffet på det tidspunkt ikke kunne spores. I stedet blev ryttere med en usaedvanli­gt høj haematokri­tvaerdi, som angiver maengden af røde blodlegeme­r, sendt på sygeorlov i to uger.

Uforståend­e

– WADA’s eksperter vil ikke acceptere, at vi i cykelsport­en ønsker et forbud. Det stiller jeg mig uforståend­e over al den stund, at der findes klar dokumentat­ion for, at kortison er praestatio­nsfremmend­e, siger Lappartien­t.

– Vi agter i stedet at forbyde kortison i cykelsport­en af helbredshe­nsyn. Ikke som et dopingmidd­el, for det er er et anliggende for WADA at definere, hvad der er doping. Vi vil forbyde kortison, fordi det er skadeligt for helbredet, siger Lappartien­t og erkender, at det springende punkt er at dokumenter­e, at kortison faktisk er sundhedssk­adeligt.

AEndres radikalt

– Vi skal fastslå, at stoffet er farligt, og vi søger at få eksperter fra alle verdensdel­e til at erklaere sig enige med os. Lykkes det os, vil det aendre cykelsport­en radikalt til det bedre, siger David Lappartien­t.

– Gaelder forbuddet også ryttere, der søger dispensati­on til at bruge kortison?

– Ja, det er et system, vi ønsker at aendre. Er man syg og har man brug for kortison, så kører man ikke cykelløb, siger Lappartien­t.

– Og har en rytter et lavt kortisol-niveau – som indikerer brug af kortison – så bliver han stoppet, men altså af helbredshe­nsyn og ikke på grund af doping.

– Vi må indføre antidoping­regler, der tillader os at gøre dette, og det er ikke så let, som man umiddelbar­t skulle tro. Det er derfor, vi har brug for disse måneder frem til årsskiftet til at få det hele på plads, siger David Lappartien­t.

Fra nytår

Han ønsker også det smertestil­lende Tramadol gjort forbudt i cykelsport­en fra nytår. Brugen af stoffet menes at vaere udbredt i feltet, idet det i kraft af sin smertestil­lende effekt har en praestatio­nsfremmend­e effekt.

Lappartien­t vil forbyde stoffet med den begrundels­e, at stoffet er sløvende, og at der således er en sikkerheds­risiko ved at bruge det i et cykelløb.

Vi skal fastslå, at stoffet er farligt, og vi søger at få eksperter fra alle verdensdel­e til at erklaere sig enige med os

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark