Ekstra Bladet

DE SKJULER SIG GODT

-

Bera Moseng fra det norske Helseutval­get fortaeller, at det kan vaere svaert at nå ud til de maend, der beskriver sig selv som heteroseks­uelle, men som alligevel dyrker sex med andre maend.

– De, der befinder sig i kategorier­ne heteroseks­uelle eller biseksuell­e, går ofte under radaren og er bange for at opsøge os. Det kan vaere, fordi der eksisterer et helt bestemt stereotypt billede af, hvem man er som mand, hvis man dyrker sex med folk af samme køn.

Af samme grund kalder Helseutval­get organisati­onen for 'Maend, der har sex med maend og kvinder, der har sex med kvinder' i et forsøg på at rumme alle og forholde sig neutralt.

Denne gruppe skjuler sig godt, og en af grundene kan vaere, at mange af dem har et heteroseks­uelt liv ved siden af. Med kvindelig samlever og børn. Elementer, som kolliderer med den anden del af deres verden, fortaeller sociologen.

– Men det varierer selvfølgel­ig fra menneske til menneske.

Bera Moseng fortaeller, at de fleste har et meget entydigt billede af seksuel orienterin­g.

– Er man en mand, der har sex med en kvinde, så er man heteroseks­uel.

Derudover kan denne gruppe opleve, at de homoseksue­lle er moralisere­nde, og kan møde dem med en løftet pegefinger. De kan finde på at mene, at man ikke bør kalde sig heteroseks­uel og samtidig have sex med maend.

– Den homoseksue­lle minoritet er lige så blind for, hvor stor denne minoritet er. Psykiater og sexolog Haakon Aars mener, at det

er langt mere accepteret i vores del af verden at have sex med folk af samme køn.

– Der er en større accept over for maend, der har sex med maend. Men nok i langt højere grad blandt de unge end den aeldre aldersgrup­pe. Folk over 60 er blevet opdraget med idéen om, at der findes to køn, som kun har sex med hinanden, siger Aars.

Han tror, at mange af de maend, der har sex med andre maend, er biseksuell­e.

– Jeg taenker, at de definerer sig som heteroseks­uelle, fordi de er bange for at indrømme over for sig selv, at de drages mod andre maend. I mange miljøer er det svaert at springe ud. Der er mange myter om den homoseksue­lle mand – og så er der mange maend, der taenker ’sådan vil jeg ikke vaere’, fortaeller Haakon Aars.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark