Ekstra Bladet

Jeg vil tilbage til grotten

- Ritzau

Efter at have deltaget i redningen af 12 drenge fra den oversvømme­de grotte i det nordlige Thailand er danske Ivan Karadzic tilbage igen på øen Koh Tao.

Her bor og arbejder den danske dykkerinst­ruktør, der sammen med et internatio­nalt hold af dykkere reddede drengene og deres fodboldtra­ener ud fra Tham Luang-grotten.

Han blev modtaget som en helt, da han få dage senere vendte tilbage, fortaeller han.

– Jeg fik en helt utrolig varm velkomst fra både min venner, fra borgmester­en, politiet og den frivillige redningsst­yrke, jeg er en del af, fortaeller Ivan Karadzic.

Sammen med danske Claus Rasmussen var han en del af det dykkerhold, der fik drengene reddet ud.

Da de første fire drenge blev reddet ud søndag 8. juli – efter 15 dages indespaerr­ing i grotten – stod Ivan Karadzic klar med friske luftforsyn­inger halvvejs på den fire kilometer lange straekning.

De naeste to dage fortsatte redningsak­tionen, dog uden Ivan Karadzics medvirken, da han var blevet rådet af laeger til at slappe af.

Deltagelse­n i operatione­n, der blev fulgt af hele verden, har sat sine spor.

Jeg tror godt, de vidste, hvor usandsynli­gt det ville vaere, at nogen ville finde dem

Oplevelse

– Det var en kaempe oplevelse. Jeg har mødt mennesker, jeg normalt aldrig ville møde. Det har berørt mig meget, og jeg vil nok vaere naiv, hvis jeg tror, at det her ikke vil gøre noget ved mig, siger Ivan Karadzic.

Mest imponeret er han over den viljestyrk­e, som de indespaerr­ede drenge har udvist.

– Drengene og deres traener havde vaeret inde i den grotte flere gange før. Jeg tror godt, de vidste, hvor langt inde, de var, og hvor usandsynli­gt det ville vaere, at nogen ville finde dem.

– Og stadig efter så lang tid inde i grotten var modet og sammenhold­et intakt. Det kraever en ekstrem mental styrke, siger Ivan Karadzic.

Når regntiden er slut, agter han selv at vende tilbage til Tham Luang-grotten med sit dykkerteam.

– Der skete noget grimt derinde, der var børn, som sad indespaerr­et, og en dykker mistede livet under redningen.

– Men grotten er fantastisk smuk, og jeg vil gerne tilbage dertil og se den, siger Ivan Karadzic med tilføjelse­n om, at det bliver til december-januar, når regnsaeson­en er forbi, og grotten tørlagt.

 ?? PRIVATFOTO ?? – Grotten er fantastisk smuk, og jeg vil gerne tilbage dertil og se den, siger Ivan Karadzic med tilføjelse­n om, at det først bliver efter regnsaeson­en.
PRIVATFOTO – Grotten er fantastisk smuk, og jeg vil gerne tilbage dertil og se den, siger Ivan Karadzic med tilføjelse­n om, at det først bliver efter regnsaeson­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark