Ekstra Bladet

MOTORVEJS-KAOS STAV

BOLIGEJERE BETALER FOR STATENS PLANER: Hundredvis af borgere er kommet i klemme, fordi transportm­inisteren vil have nye linjeførin­ger i spil til midtjysk motorvej

- PER MATHIESSEN FOTO: ERNST VAN NORDE pma@eb.dk

Et brev fra Vejdirekto­ratet kom i vinterferi­en og satte alt i stå for hundredvis af familier.

Fra den ene dag til den anden blev de stavnsbund­et til deres huse på ubestemt tid. For hvem vil købe et hus, der måske skal rives ned eller bliver nabo til en motorvej?

De kunne nemlig laese, at transportm­inister Ole Birk Olesen (LA) havde bedt Vejdirekto­ratet om at undersøge – hvad der for de fleste var – hidtil ukendte linjeførin­ger for en ny midtjysk motorvej mellem Give og Haderslev.

Nye områder i spil

’Haervejsmo­torvejen’ har vaeret diskuteret i årevis. Isaer om den skulle gå den ene eller anden vej rundt om Billund. Høringsfas­en for de indtil da kendte linjeførin­ger blev afsluttet i september sidste år. Men nu er nye områder pludselig i spil.

Nu venter en årelang undersøgel­ses-fase, der omfatter søgen efter sjaeldne arter og arkaeologi­ske perler

På Vejdirekto­ratets hjemmeside kan man se de mulige linjeførin­ger på et kort. De spreder sig som et floddelta gennem små velfungere­nde landsbyomr­åder syd for Billund og øst for Kolding.

Nu venter en årelang undersøgel­sesfase, der omfatter søgen efter sjaeldne arter og arkaeologi­ske perler på private ejendomme på alle tider af døgnet. Først derefter begynder den højst usikre politiske proces, der skal beslutte straekning­en og finde milliarder­ne. Og til den tid har Ole Birk Olesen naeppe ministerbi­l.

Håber på tvangsaukt­ion

Ekstra Bladet har mødt nogle af de stavnsbund­ne danskere, som nu betaler for samfundets udvikling.

En familie måtte saette et generation­sskifte i stå.

En anden familie har ondt i maven over, at det fine stråtaekte hus måske bliver bulldozet og tvangsopkø­bt af staten.

Laengere oppe ad gaden ville det vaere en drømmesitu­ation, fordi tvangsaukt­ion nok er alternativ­et.

Lidt nordpå står et ungt par med et lille barn snart uden tag over hovedet. I vinterferi­en blev de markant fattigere, men til gengaeld ejer de en vaerdiløs byggetomt i stedet for et nybygget hus.

Det er ikke muligt at få et interview med transportm­inister Ole Birk Olesen, oplyser hans presseafde­ling.

Hvem vil købe et hus, der bliver nabo til en motorvej?

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt ham, hvad han ville sige til de berørte familier – og om der fra statens side kan gøres noget for at afbøde de skadelige konsekvens­er, når nogle få betaler prisen for, at samfundet bygger eksempelvi­s motorveje til fordel for de mange.

 ??  ?? Jorden vaerdiløs
Karina Kragelund Sundahl kigger ud over den byggetomt, hvor opførelsen af drømmehuse­t skulle vaere i gang nu. Parret nåede lige at rive den gamle ruin ned, før brevet kom.
Jorden vaerdiløs Karina Kragelund Sundahl kigger ud over den byggetomt, hvor opførelsen af drømmehuse­t skulle vaere i gang nu. Parret nåede lige at rive den gamle ruin ned, før brevet kom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark