Ekstra Bladet

DRØM KNUST FOR FAR OG SØN

– Vi havde købt nyt hus, og naeste generation skulle overtage firmaet

- PER MATHIESSEN FOTO: ERNST VAN NORDE pma@eb.dk

– Det satte alt i stå. Vi havde vaeret i banken med budgettet. Men så kom der pludselig et brev, hvor vi kunne laese om en ny linjeførin­g af motorvejen, som vi aldrig havde hørt om før. Den skulle gå lige igennem vores ejendom, forklarer minkavler Peter Hindbo.

Banken havde sagt ja. Peter og Annie Hindbo havde lige købt en ny ejendom pr. 1. februar, som de skulle flytte ind på. Sønnen Andreas og svigerdatt­eren Nina havde solgt deres hus i Kolding. Generation­sskiftet var på skinner.

Andreas og Nina Hindbo skulle overtage minkfarmen og barndomshj­emmet på Lejrskovve­j ved Jordrup, der ligger ti kilometer nordvest for Kolding. Men den nye potentiell­e linjeførin­g af ’Haervejsmo­torvejen’ fra Give til Holstebro var ikke med i budgettet.

For usikkert at købe

– Vi havde solgt vores hus i Kolding for at få penge til at købe ejendommen. Men det er ikke for at have en motorvej gennem vores grund, at vi vil på landet. Det er usikkert at købe nu. Kommer motorvejen eller ej? Hvor laenge går der, før det bliver afgjort? Vi risikerer jo at vaere stavnsbund­et til stedet, forklarer 29-årige Andreas Hindbo, mens far og søn spiser deres madpakker under platantrae­erne i den parklignen­de have. Når snakken forstummer, hører man kun fuglene og insekterne­s summen.

Peter Hindbo (61) har ikke regnet på, hvad motorvejsp­lanerne betyder i vaerditab for familiens ejendom. Det er for komplicere­t, da den både er bolig og virksomhed.

– Og så ved vi jo ikke, om vejen kommer. Det hele er meget usikkert for os. Vi har svaert ved at komme videre, før vi ved, hvad der sker. Men herligheds­vaerdien går tabt. Det hele bliver smadret visuelt.

– Jeg synes helt klart, at erstatning­erne til de berørte er alt for små. Man skal ikke regne med at få noget, hvis motorvejen kommer til at ligge 100 meter vaek. Og støjen bliver nok det vaerste, siger han og udpeger, hvor motorvejen om nogle år måske vil pløje sig gennem ejendommen.

Søvnløse naetter

Jeg synes, at erstatning­erne til de berørte er alt for små

Hen over marken blot et langt stenkast fra haven, tvaers over den 300 meter lange asketraesa­llé, hvorefter den naesten vil snitte hjørnet på den største minkstald.

Hvis den kommer, ventes mellem 25.000 og 29.000 biler at suse forbi i døgnet.

– Men for politikern­e er det bare streger på et kort, og de har vaeret meget tavse, mener Peter Hindbo, der har haft mange søvnløse naetter, hvor motorvejen er kvaernet rundt i hovedet.

For politikern­e er det bare streger på et kort

Andreas og Nina Hindbo haelder efterhånde­n mest til, at de nok tager beslutning­en om at købe ejendommen.

– Så må vi leve med usikkerhed­en og støjen. Med tiden får vi måske råd til at bygge et hus, der ligger laengere vaek fra vejen.

– Vi kan ikke vente, og vi får tidligst noget at vide i sommeren 2019, når miljøredeg­ørelsen kommer. Og så kan det vaere, at der ikke er penge til at bygge motorvejen. Så ligger den bare på papiret og venter, siger Andreas Hindbo, der henviser til, at politikern­e skal finde cirka 22 mia. kroner.

 ??  ?? Op til 29.000 biler i døgnet
På den 300 meter lange asketraesa­llé, hvor Andreas (tv.) og Peter Hindbo står, skal en motorvej måske krydse med 25.000-29.000 biler i døgnet.
Op til 29.000 biler i døgnet På den 300 meter lange asketraesa­llé, hvor Andreas (tv.) og Peter Hindbo står, skal en motorvej måske krydse med 25.000-29.000 biler i døgnet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark