Ekstra Bladet

Upopulaere Trump pessimist før topmødet

TRAEFFER PUTIN I HELSINKI: – Men der vil ikke komme noget dårligt ud af det, og måske bliver det godt, lyder det kryptisk fra praesident­en

- LOUISE SVANE PEDERSEN lsp@eb.dk

Der er lagt op til giganterne­s kamp, når den amerikansk­e praesident, Donald Trump, i dag mødes med den russiske praesident, Vladimir Putin, i Helsinki.

De to praesident­er har afsat fire timer til samtalerne, så de skal have smurt stemmebånd­ene godt og grundigt, hvis de skal nå at få styr på deres mange uenigheder.

Lørdag fortalte Donald Trump til det amerikansk­e medie CBS News, at han ikke har det store håb før topmødet.

– Jeg går ind til mødet med lave forventnin­ger, lyder det fra Donald Trump.

Møder hjaelper

Den amerikansk­e praesident afslørede ikke, hvilke mål han har for mødet. Det vil han først fortaelle, når det hele er overstået. Men han lover, at der ikke vil komme noget dårligt ud af det.

Donald Trump påpegede i interviewe­t, at han er glad for at mødes med andre landes ledere.

– Jeg tror, det er rigtig godt. At have møder med Rusland, Kina, Nordkorea.

– Der vil ikke komme noget dårligt ud af det, og måske vil der komme noget godt ud af det, siger han til CBS News.

Selvom den kolde krig officielt er ovre, udvikler forholdet mellem de to stormagter sig for tiden dårligt.

Indblandin­g i valg

Amerikansk­e myndighede­r er overbevist­e om, at Rusland havde en finger med i spillet under praesident­valget i 2016. Fredag blev 12 russiske efterretni­ngsfolk sigtet for indblandin­g i valget.

Trump har lovet, at han vil bringe emnet om valgfusk på banen i Helsinki, men han forventer ikke noget af Putin.

Krigen i Syrien kommer også på programmet, da de to lande ikke er enige om den fremtidige optraeden.

USA vil traekke sine tropper ud af landet. Rusland ønsker at sikre sin allierede, diktatoren Bashar al-Assad ved magten i Syrien.

Strid om Iran

Men skal amerikaner­ne ud af det borgerkrig­shaergede land, så ønsker USA, at Irans tilstedeva­erelse omvendt bliver mindsket. Isaer Irans tilstedeva­erelse naer graenserne til Jordan og Israel skal reduceres.

Donald Trump er i gang med at starte en handelskri­g med resten af verden. Han har indført forhøjet afgift på aluminium og stål, hvilket har fået Putin til at haeve tolden på nogle amerikansk­e varer.

 ?? FOTO: EVAN VUCCI/AP ?? Putin og Trump stikker her hovederne sammen sidste år i Hamborg. De to maends indbyrdes forhold står uklart, men sikkert er, at de begge er meget upopulaere blandt europaeisk­e toppolitik­ere.
FOTO: EVAN VUCCI/AP Putin og Trump stikker her hovederne sammen sidste år i Hamborg. De to maends indbyrdes forhold står uklart, men sikkert er, at de begge er meget upopulaere blandt europaeisk­e toppolitik­ere.
 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER ?? Demonstrat­ionerne mod Putin og Trump begyndte i Helsinki allerede i går.
FOTO: MARKUS SCHREIBER Demonstrat­ionerne mod Putin og Trump begyndte i Helsinki allerede i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark