Ekstra Bladet

FEM MUSIKALSKE BAD GIRLS En engel på

- FOTO: ALL OVER PRESS hq@eb.dk

Fortaellin­gen om den nu 71-årige Marianne Faithfull er naesten for god til at vaere sand. Født lige efter krigen af en engelsk spion og renaessanc­e-forsker og en østrigsk baronesse, der nedstammed­e i lige linje fra Leopold von Sacher-Masoch, som gav navn til sadomasoch­ismen.

Omtumlet barndom

Efter en omtumlet barndom (hendes foraeldre blev skilt, da hun var seks år) ankom hun i 1964 som gudesmuk og angivelig uskyldig 17årig til Swinging London. Ifølge The Rolling Stones’ davaerende og meget bramfri manager Andrew Loog Oldham lignede hun ’en engel med store patter’.

Hun blev lynhurtigt en del af den smarte inderkreds omkring The Stones og fik et hit med en af de allerførst­e Mick Jagger- og Keith Richards-kompositio­ner, ’As Tears Go By’, blev gift (med kunsthandl­eren John Dunbar), fik et barn, blev skilt og indledte et forhold med Mick Jagger. Alt sammen inden hun var fyldt 20 år.

Hende den nøgne pige

Jagger og Faithfull var nu celebrity-parret over dem alle, men berømmelse­n fik endnu et nøk opad, da 20 politifolk 12. februar 1967 stormede en fest på Keith Richards landsted i Sussex, hvor de ud over de stoffer, som de var kommet for at lede efter, også fandt en splitternø­gen Faithfull, der nødtørftig­t havde trukket en pels over sig.

Det var noget, som den britiske tabloidpre­sse kunne lide, og skandalen klaebede sig for altid til Faithfulls navn og rygte. Fra nu af var hun først og fremmest hende ’den nøgne pige i et Stones-orgie’.

Selvmordsf­orsøg

Hun blev dog ved med at indspille plader og optraede i diverse film (hun er også en glimrende skuespille­r), men blev også mere og mere afhaengig af kokain og heroin, hvilket resultered­e i, at hun i 1968 ved en spontan abort mistede sin og Jaggers datter, som hun allerede havde givet navnet Corrina.

Det kom forholdet sig aldrig rigtig over, og i maj 1970 gik Faithfull og Jagger fra hinanden. Samme år mistede hun foraeldrer­etten over sin søn og forsøgte derfor at begå selvmord. Nu begyndte en hastigt nedadgåend­e spiral, hvor Faithfull sank laengere og laengere ned i stoffernes simili-verden og kun optrådte sporadisk – eksempelvi­s sang hun i 1973 Sonny & Chers ’I Got You Baby’ sammen med David Bowie på tv – og indspilled­e et par halvhjerte­de album.

Ud over sin heroin-afhaengigh­ed led Faithfull også voldsomt af anoreksi og levede flere år som hjemløs. Der var med andre ord mange gode grunde til at afskrive Faithfull som forhenvaer­ende.

Succes mod alle odds

Men stik imod alle odds vendte hun i 1979 tilbage med mestervaer­ket ’Broken English’ inspireret af tidens postpunk-lyd, som ud over at give hende kunstneris­k anerkendel­se også blev en paen kommerciel succes.

Herefter fulgte endnu en stribe glimrende plader – ikke mindst ’Strange Weather’ fra 1987, hendes første indspillet i stoffri tilstand, som dog slet ikke solgte efter fortjenest­e.

Hendes valg af maend var heller ikke altid lige heldigt – blandt andre den ligeledes heroin-afhaengige og mentalt syge Howard Tose, der i 1986 begik selvmord ved at springe ud af vinduet fra deres faelles lejlighed på 14. etage.

Hun blev lynhurtigt en del af den smarte inderkreds omkring The Stones

Smukke ar

Men Faithfull har vist sig som en af musikkens sejeste overlevere, der gennem de seneste tre årtier har udsendt en stribe vaerdige album, hvor notabilite­ter som Roger Waters, Beck, PJ Harvey, Damon Albarn samt ikke mindst Nick Cave har stået i kø for at levere materiale til den furede stemme, der er et levende bevis på, at ar også kan vaere smukke.

Senere på året udsender hun sit album nummer 21. Det har passende nok fået titlen ’Negative Capability’.

Faithfull sank laengere og laengere ned i stoffernes simili-verden

 ??  ?? En overlever
’En engel med store patter’. Sådan lød beskrivels­en af den i dag 71-årige Marianne Faithfull, da hun som uskyldig 17-årig gjorde sin entré i London.
En overlever ’En engel med store patter’. Sådan lød beskrivels­en af den i dag 71-årige Marianne Faithfull, da hun som uskyldig 17-årig gjorde sin entré i London.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Efter politiets ransagning blev Marianne Faithfull omtalt som ’den nøgne pige i et Stones-orgie’.
FOTO: ALL OVER PRESS Efter politiets ransagning blev Marianne Faithfull omtalt som ’den nøgne pige i et Stones-orgie’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark