Ekstra Bladet

Politisk splittelse om fattigdoms­graense

Joachim B. Olsen kan slet ikke se det fornuftige i målemetode­n

- LOUISE SVANE PEDERSEN lsp@eb.dk

Fattigdoms­graensen som officiel målestok blev oprindelig afskaffet tilbage i 2015, da Lars Løkke Rasmussen vaeltede Helle ThorningSc­hmidt af statsminis­tertronen.

Nu er ordet tilbage i danskernes bevidsthed, da Danmarks Statistik har udarbejdet en ny fattigdoms­graense efter bestilling fra Finansmini­steriet.

Årsagen er, at Danmark har tilsluttet sig FN’s verdensmål, og det kraever, at der findes en fattigdoms­graense, så man kan få halveret andelen, der lever i fattigdom inden 2030.

Den nye fattigdoms­graense er sat til, at man kun har en indkomst på 117.000 kroner efter skat.

De er et vaerktøj

Hos Socialdemo­kratiet hilser socialordf­ører Pernille Rosenkrant­z-Theil fattigdoms­graesen velkommen tilbage i den politiske debat. Hun er faktisk ked af, at Lars Løkke Rasmussens regering var så hurtige til at få den officielle fattigdoms­målestok afskaffet for tre år siden.

– Socialdemo­kratiet gik aldrig ind for at afskaffe fattigdoms­graensen, det var uden vores stemmer, at regeringen fjernede den. Det var saerligt på grund af fattigdoms­redegørels­en, som fulgte med graensen. Den gav beskrivels­er af, hvilke grupper der var tale om, som var fattige, fortaeller ordføreren til Ekstra Bladet.

Isaer fattigdoms­redegørels­en vil Pernille Rosenkrant­z-Theil gerne have tilbage, da den var et godt redskab til at hjaelpe de fattige grupper i Danmark.

– Redegørels­en giver os overblikke­t over, om det er pensionist­er, børnefamil­ier, kontanthja­elpsmodtag­ere eller måske selvstaend­ige, som ikke hører hjemme i statistikk­en, der er de fattige. Det er forskellig­e vaerktøjer, der skal tages i brug, alt efter hvem der er de fattigste. Det nytter ikke at gøre noget ved uddannelse­sindsatsen, hvis det er folkepensi­onister, der er de fattigste, siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.

De er er relative

Liberal Alliances Joachim B. Olsen kan ikke se det fornuftige i fattigdoms­graenser, hverken den, der blev indført under Helle Thornings regeringsp­eriode, eller den, som Danmarks Statistik nu er kommet med.

Han mener ikke, at de giver et ordentligt billede af den danske fattigdom.

– Fattigdoms­graenserne var relative, når du måler fattigdom ud fra, at du har mindre end 50 procent af medianindk­omsten (den indkomst, hvor praecis halvdelen af befolkning­en tjener mere, red.).

– Så vil den fattigdoms­graense medføre, at hvis vi alle fik fordoblet vores indkomst i morgen, vil der vaere lige så mange fattige, som der er i dag.

– Det er, selvom de ville kunne købe dobbelt så mange varer som dagen før, forklarer Joachim B. Olsen.

Den liberale finansordf­ører mener ikke, at politikern­e med en genindføre­lse af fattigdoms­graensen får løst de problemer, som fattigdom medfører.

– Hvis man siger, der er et problem, vil man vel også gerne løse det.

– Så skal man ikke definere det problem på en måde, hvor man aldrig kan komme til at løse det. Hvilket man gør ved en relativ fattigdoms­graense. Med fattigdoms­graensen måler man ulighed, og det vil der altid vaere i et samfund, påpeger Joachim B. Olsen.

Pernille Rosenkrant­zTheil vil dog ikke rose fattigdoms­graensen fuldstaend­ig, da hun også ser nogle problemer med den måde, som tallene bliver udregnet på.

– Man skal huske på, at alle de beregninge­r, man laver på, hvor meget man har til sig selv, tager udgangspun­kt i en gennemsnit­shusleje. De fleste ved, at der er stor forskel på huslejen rundt om i landet.

– Derfor bliver de der gennemsnit­sberegning­er, efter min mening, en gang imellem en smule jaskede. Så man må aldrig tage en fattigdoms­graense for mere, end den er. Den giver os en mulighed for at foretage nogle beregninge­r, men også mest af alt, hvor er der nogle stigninger i fattigdom, og hvor skal vi så saette ind.

Redegørels­en giver os overblikke­t over, om det er pensionist­er, børnefamil­ier, kontanthja­elpsmodtag­ere eller måske selvstaend­ige, der er de fattige

Med fattigdoms­graensen måler man ulighed, og det vil der altid vaere i et samfund

 ?? FOTO: IVAN BOLL ?? Nytter ikke– Det nytter ikke at gøre noget ved uddannelse­sindsatsen, hvis det er folkepensi­onister, der er de fattigste, siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.
FOTO: IVAN BOLL Nytter ikke– Det nytter ikke at gøre noget ved uddannelse­sindsatsen, hvis det er folkepensi­onister, der er de fattigste, siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – Hvis vi alle fik fordoblet vores indkomst i morgen, så vil der vaere lige så mange fattige, som der er i dag, forklarer Joachim B. Olsen.
FOTO: JENS DRESLING – Hvis vi alle fik fordoblet vores indkomst i morgen, så vil der vaere lige så mange fattige, som der er i dag, forklarer Joachim B. Olsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark