Ekstra Bladet

BLIVER NABO TIL GIGABYGGEP­LADS I TIÅR

POLITIKERE JUBLER OVER KAEMPE DATACENTRE: Naboerne bliver holdt i mørket, når Facebook og co. rykker ind

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

Flere steder i Danmark skyder de op i landskabet. Enorme datacentre, der lagrer alt fra dine gamle feriebille­der i Apples iCloud til chatbesked­er, du sender på Facebook.

Politikern­e jubler, når Silicon Valleys tech-giganter melder deres ankomst. Men når den første gravko er trillet ind på marken, bliver det bare ved og ved. Og ved.

De kommende naboer til tech-giganterne Apple og Googles nye datacentre ved Rødekro i Sønderjyll­and kan se frem til vanvittige 10-15 år med en byggeplads i baghaven og tung lastbiltra­fik på den landlige vej forbi deres huse.

Og det bliver ikke hvilken som helst byggeplads.

Med et byggeareal på 285 hektar, fylder byggeplads­en for alene Apples kommende datacenter cirka 400 fodboldban­er.

Under tag vil det seks milliarder kroner dyre datacenter fylde 1,4 millioner kvadratmet­er.

Tavs om tidsplan

Dertil kommer Googles datacenter. Techgigant­en har bestilt og fået udført arkaeologi­ske udgravning­er. Men Google vil fortsat ikke fortaelle, hvornår de vil gøre brug af den enorme grund i Aabenraa Kommune. Borgmester Thomas Andresen bekraefter i et interview med Ekstra Bladet, at byggeperio­den sagtens kan blive ti år. Men naboerne frygter en endnu laengere tidsramme.

Alligevel står lokale og nationale politikere på sidelinjen og jubler over de enorme anlaegspro­jekter, som lige nu skyder op i Viborg (Google), Odense (Facebook) og snart ved Rødekro i Sønderjyll­and (Apple og Google).

Men over for den kommende giga-byggeplads i Sønderjyll­and, er minerne flere steder dybt skeptiske:

– Vi risikerer ikke at kunne af med vores huse, når der i årevis skal køre tunge lastbiler forbi på vejen til det her byggeri. Der er en grund til, at man flytter på landet. Og det er ikke for at blive nabo til en kaempe byggeplads, siger Claus Lorenzen, der bor få meter fra det kommende byggeri, til Ekstra Bladet.

Hverken naboerne eller det samlede byråd har kunnet få et samlet overblik over det kommende kaempebygg­eri.

Fuldstaend­ig sat af

Processen beskrives af Enhedslist­ens medlem af Aabenraa byråd, da lokalplane­n for datacentre­nes beliggenhe­d skulle behandles, for mørklaegni­ng:

– Vi har vaeret koblet fuldstaend­ig af. Vi er blevet holdt helt i mørket, siger Gert Nordklitga­ard til Ekstra Bladet.

Af lokalplane­n fremgår det således intet sted, at der er tale om et datacenter, eller at det er den amerikansk­e itmastodon­t Apple, der gør sit indtog i Sønderjyll­and.

Her fremgår blot helt vagt, at der er tale om 'virksomhed med tilhørende funktioner', som beskrives som 'saerligt arealkraev­ende og strømforbr­ugende.'

Noget, Gert Nordklitga­ard finder dybt problemati­sk:

– Vi har slet ikke anet, hvad det var for et projekt. Vi er blevet nødt til at gaette os frem, da der lå noget i den lokalplan om behovet for at afkøle i grundvande­t, samt at det ikke var en produktion­svirksomhe­d, siger Gert Nordklitga­ard, der sad i byrådet, mens byggeplane­rne blev diskuteret, men mistede sin plads ved kommunalva­lget sidste år.

– Jeg føler, at der er mistillid til os som byrådsmedl­emmer. Som om vi ikke kan holde på informatio­ner. Det er ubehagelig­t.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Apple.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Kraever klar besked Claus Lorenzen på markerne ved Rødekro, hvor Apples enorme center skal opføres. Han kraever klar besked om byggeriets mange uklare detaljer.
FOTO: ANDERS BROHUS Kraever klar besked Claus Lorenzen på markerne ved Rødekro, hvor Apples enorme center skal opføres. Han kraever klar besked om byggeriets mange uklare detaljer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark