Ekstra Bladet

KAEMPE STRØMSLUGE­RE SKYDER OP

-

ET DATACENTER består af enorme haller fyldt med computerse­rvere. Her opbevares eksempelvi­s billederne af din sommerferi­e til Mallorca fra 2015 på iCloud eller arkivering­en af en gammel chat, du har haft på Facebook.

IFØLGE COWI vil datacentre få strømforbr­uget i Danmark til at stige med 7 terawatt-timer (TWh) mellem 2019 og 2030. Det svarer til hele 17 pct. af det samlede danske forbrug af el.

LIGE NU ER der seks datacentre på vej i Danmark.

– Ja, jeg gider i hvert fald ikke. Hvis du nu tilfaeldig­vis ønsker at flytte i den periode, så er der ingen, der ønsker at flytte ind på en byggeplads. Det vil have en effekt på priserne, siger Claus Lorenzen.

Saelger sig for let

Smeden viser Ekstra Bladet de marker, hvor der på et areal der svarer til 400 fodboldban­er skal bygges serverhall­er for Apple.

Han mener, at både landsog lokalpolit­ikere har vaeret alt for velvillige i deres iver efter at få datacentre til egnen. De lefler for de udenlandsk­e giganter.

– Politikern­e hernede vender vrangen ud på dem selv for at 'please' dem fra Silicon Valley. Det vil ingen ende tage, hvad de vil gøre for Google Det første åbner Apple i Foulum ved Viborg i 2019. Apple åbner også et i Kassø ved Aabenraa. Her har Google også købt en grund, hvor byggeplane­rne endnu ikke er offentligg­jort. Det samme har firmaet gjort ved Fredericia. Derudover åbner Facebook et ved Odense. Senest er planerne for endnu et i Esbjerg blevet offentligg­jort.

DET ER PLANEN, at tech-giganterne­s datacentre skal drives på CO2-neutral el.

KILDE: Cowi

Energistyr­elsen/

Saerligt er den sønderjysk­e smed vred over at vaere blevet holdt i mørket sammen med resten af naboerne til de kommende datacentre.

– Jeg kan fortaelle dig, at på det allerførst­e møde, vi som naboer blev indkaldt til, fik vi kun at vide, at der kunne komme en byggeplads. Vi fik intet at vide om, hvad det var for en byggeplads. Det måtte de ikke sige noget om. Hvordan kan man tage stilling til, om man vil gøre indsigelse, når man ikke ved, hvad det handler om, spørger Claus Lorenzen.

Tech-firmaerne scorer

Endelig mener den garvede håndvaerke­r, at tech-giganterne får mere ud af at vaere i landet, end Danmark får ud af dem:

– Strømmen er billig. Arbejdskra­ften er udenlandsk. Og de får måske lov til, at deres overskudsv­arme sendes ud i luften. Hvis deres overskudsv­arme bruges til fjernvarme, så kan de ikke traekke elvarme-afgiften fra. Det vil Apple ikke. Og det i et land, der har stået for aftaler om at nedbringe CO2-udledninge­n. Vi tillader nu potentielt, at Apple, et firma der bruger en helvedes masse strøm, bare fyrer spildenerg­i ud i luften, fordi det er et afgiftsspø­rgsmål. I stedet for, at de forvoksede studenter, der sidder på Christians­borg, klemmer røvballern­e sammen og finder ud af, hvad vi kan gøre i stedet for. Når politikern­e laegger kaempeplan­er, ender en raekke borgere med at bo klos op ad vindmøller, motorveje, gigantiske datacentre, larmende kampfly og jernbaner. Deres huse styrtdykke­r i pris.

Følg serien om de stavnsbund­ne danskere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark