Ekstra Bladet

Store armbevaege­lser

NU BESTEMMER SUPERMAGTE­RNE

- SIGNE SKOV signe@eb.dk

Overskrift­erne var mange, da to af verdens mest magtfulde maend, Vladimir Putin og Donald Trump, mødtes i går til et topmøde i Helsinki.

På dagsordene­n var Ukraine, Syrien, Iran og atomvåben. Men seniorfors­ker på DIIS med ekspertise i russisk indenrigs- og udenrigspo­litik, Flemming Splidsboel, fremhaever et anden forhold som mødets essens.

Topmødet tyder på, at verden igen går mod tider, hvor USA og Rusland bestemmer, hvad der skal ske.

– Vi skal til at indstille os på, at de to store magter laver aftaler hen over hovedet på os og saetter tingene på plads, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Verden skal følge trop

Denne profeti er udenrigsre­daktør på netmediet Kongressen.com, Philip Christian Ulrich, enig i.

– Vi er på vej mod det, man kalder en multipolae­r verdensord­en, altså at der er nogle staerke magtcentre. Det er USA, Rusland og Kina, fortaeller han.

– Trump foretraekk­er sådan et system. Han mener, at det er bedre, hvis stormagter­ne saetter sig ned, finder ud af tingene og bagefter kommer ud af det røgfyldte lokale og fortaeller resten af verden, hvad stormagter­ne har besluttet, og hvordan resten af verden skal tilpasse sig.

– Det er samme verdensbil­lede, som Putin har, forklarer Philip Christian Ulrich. Flemming Splidsboel understreg­er, at det ikke sker i dag eller i morgen, men at aendringen er på vej.

Kan ikke regne med USA

– Tingene bliver gjort anderledes, og vi skal i højere grad passe på os selv. Vi kan ikke helt regne med, at den amerikansk­e praesident står på vores side, forklarer han.

Derfor står EU nu over for en udfordring i at finde faelles fodfaeste.

– Vi er enormt dygtige til at samarbejde og lave aftaler om vaerdipoli­tik og handel. Men når det kommer til sikkerheds­og udenrigspo­litik er EU naermest pr. definition lidt af en rodebutik, forklarer Philip Christian Ulrich.

Ifølge Philip Christian Ulrich er det Putin, der vinder på mandagens samtaler, mens Danmark og resten af Vesten står svaekket.

Vesten svaekket

– Vesten står vaerre nu, end vi gjorde før topmødet. I den forgangne uge havde vi en amerikansk­e praesident, der angreb sine allierede. Nu står Trump sammen med Ruslands praesident og ser naesten ud, som om han kommer bedre ud af det med ham, siger Philip Christian Ulrich med henvisning til Nato-topmødet i Bruxelles sidste uge.

Inden og under Nato-mødet kraevede Donald Trump, at de europaeisk­e lande skulle øge deres forsvarsbu­dgetter, og at det skulle ske hurtigt.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/RITZAU SCANPIX ?? I strålende solskin gik demonstran­ter på gaden mod Trump og Putin i den finske hovedstad.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/RITZAU SCANPIX I strålende solskin gik demonstran­ter på gaden mod Trump og Putin i den finske hovedstad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark