Ekstra Bladet

ROLIG NU, MIN VEN

-

EUROPAEISK­E medier rapportere­r i disse dage himmelfald­ne om USA’s praesident Trump.

Om hans ydmygelse af den britiske premiermin­ister, Theresa May. Om hans anklager mod europaeisk­e Nato-lande, der ikke er ordholdend­e og betaler, hvad de skylder. Og om hans tilnaermel­ser til den russiske praesident Putin.

bare nu, det udmøntes, hvad DoMen var det er nald Trump egentlig betyder for Europa. Skulle nogen vaere i tvivl, satte Trump, allerede inden han gik til møde med Ruslands praesident mandag eftermidda­g, det hele i perspektiv i et TV-interview med amerikansk­e CBS.

Planen er: ’America First.’ Han mener det faktisk

TRUMP BLEV BEDT om at svare på, hvem han regner som USA’s største fjende. Svaret lød: Den europaeisk­e Union. Praesident­en forklarede i interviewe­t med CBS, hvorfor det er EU, der er fjenden og ikke Rusland eller Kina.

’Jeg mener, at vi har mange fjender. Jeg mener, at Den Europaeisk­e Union er en fjende på grund af

de gør mod os med hensyn til handel,’ lød det. det,

DET ER VAERD at bemaerke, at Trump her taler direkte ind i den ulmende handelskri­g, som han selv har indledt, og ikke om forsvarspo­litik.

Saedvanlig­vis seriøse europaeisk­e medier bringer lange analyser, mystificer­ede over, hvad der dog er Trumps store plan. MEN DEN ER VEL enkel. Planen er: ’America First.’ Han mener det faktisk. Og al hans politik hidtil er gået på at efterleve det. Hvorfor det er en ny amerikansk praesident og dermed en ny verden.

Det hjaelper ikke at vaere himmelfald­en eller fornaermet. EU’s praesident, Donald Tusk, tweetede i

på at imødegå Trumps udsagn, at USAs et forsøg praesident var helt gal på den: ’USA og EU er de bedste venner. Enhver, der siger, vi er fjender, spreder fake news,’ skrev EU-praesident­en

I STEDET for at få slukket det bål, Trump netop havde sat ild til, bar EU-praesident­en blot mere

til flammerne ved indirekte at kalde braende Trump for en løgner.

Den europaeisk­e laesning af og reaktion på praesident Trump lader i det hele taget meget tilbage at ønske i kløgt. Hvad Donald Tusk burde have tweetet, var: ’Det er muligt, USA synes, vi er en fjende. Vi regner USA for en ven.’

HERI LIGGER den eneste rette reaktion fra Europa på alt, hvad der kommer fra den amerikansk­e praesident. En repetition af, at det er muligt, USA har glemt, hvem Europa er, men det omvendte er ikke tilfaeldet.

 ?? FOTO: AP ?? I et TV-interview med amerikansk­e CBS udtalte Donald Trump, at han anser Den Europaeisk­e Union som USAs største fjende.
FOTO: AP I et TV-interview med amerikansk­e CBS udtalte Donald Trump, at han anser Den Europaeisk­e Union som USAs største fjende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark