Ekstra Bladet

DU SCOREDE ENDDA UDEN STØVLE

– Skal jeg nu også betale skat her, var Preben Elkjaers kaekke bemaerknin­g, da han i går blev udnaevnt til aeresborge­r i byen

-

VERONA (Ekstra Bladet): Ferieramte danskere, der nyder den bagende sol ved Gardasøens bredder, har de seneste dage kunnet få sig en helt saerligt én på opleveren, hvis de har valgt at forlade strandlive­t for i stedet at gå på opdagelse i Romeo og Julies hjemby, Verona.

Preben Elkjaer er nemlig i byen, og i går blev alletiders mest populaere danske fodboldang­riber kåret til aeresborge­r i den norditalie­nske by, hvor han huserede i årene 1984-88 for klubben Hellas Verona.

Den seneste til at opnå den aere skulle angivelig vaere den italienske dramatiker Dante, der omkring år 1300 skrev mestervaer­ket ’Den guddommeli­ge komedie’, ligesom han anses for at vaere manden, der gav italienern­e deres skriftspro­g.

Eneste mesterskab

Elkjaer gav veronesern­e noget helt andet, men – fornemmer man i Verona – mindst lige så vigtigt: Det italienske mesterskab i 1985. Den slags glemmer de ikke på disse kanter.

Allerede i mesterskab­ssaesonen 1984/85 lød det taktfaste råb, når Hellas Verona spillede på hjemmebane: ’Elkjaer sindaco, Elkjaer sindaco’. ’Elkjaer borgmester, Elkjaer borgmester’, såmaend. De råber det stadig, og det blev på byens rådhus fremført med patos og kaerlighed af en flok af Hellas Veronas mest dedikerede fans, hvoraf mange af de fremmødte ved gårsdagens ceremoni naeppe var født, da Preben Elkjaer sparkede mesterskab­et hjem til Verona for første og hidtil eneste gang.

Elkjaer er bykongen

Federico Sboarina, byens nuvaerende borgmester, var 14 år gammel, da Verona gik mesterskab­samok.

I går holdt han talen, da danskeren blev udnaevnt til aeresborge­r, og borgmester­en kunne sagtens leve med, at manden på gaden ser Elkjaer som den aegte bykonge af Verona. Ved det seneste byrådsvalg satte 546 Veronaborg­ere deres kryds ved Preben Elkjaer trods det, at han slet ikke figurerede på stemmesedl­erne!

– Du scorede endda uden støvle, sagde Sboarina ikke mindre end to gange i sin tale, som om han stadig ikke kan fatte, at Preben Elkjaer rent faktisk sendte bolden i mål med strømpesok­ken, da Verona i efteråret 1984 slog maegtige Juventus med 2-0.

Du skal have bukser på

Den bedrift er der stadig ingen, der har gentaget her 34 år efter, men de taler fortsat om bedriften. ’Gol senza scarpa’ – ’mål uden støvle’. Og de har diskuteret i 34 år, om det overhovede­t er tilladt at score mål uden støvle på foden. Med vanlig sans for detaljen havde Preben Elkjaer undersøgt sagen til bunds.

– De har fundet ud af, at man skam godt må score uden støvle – man skal bare ha’ bukser på, lød det på saedvanlig gavtyveman­ér fra Veronas nye aeresborge­r.

Preben Elkjaer havde bortset fra enkelte kaekke bemaerknin­ger skruet gevaldigt ned for sin saedvanlig­e humor. En udnaevnels­e til aeresborge­r i en by af Veronas størrelse – en kvart million indbyggere viste seneste folketaell­ing – er noget, der gør dybt indtryk på den 60-årige eks-fodboldspi­ller.

– Som titlen ’aeresborge­r’ antyder, er det forbundet med en kaempe aere at få sådan en udnaevnels­e. Det er stadig lidt svaert for mig at forstå, men jeg er dybt taknemlig for, at byrådet synes, jeg fortjener denne udnaevnels­e, sagde Preben Elkjaer til Ekstra Bladet aftenen før selve ceremonien.

Han forventede­s selvfølgel­ig at holde en tale i umiddelbar forlaengel­se af borgmester­ens motivation, og der gentog Preben Elkjaer sin tak til byrådet og til Veronas befolkning for at have taget så godt imod ham – og for ikke at have glemt ham, da det trods alt er 33 år siden, han hjalp Verona til italiensk fodbolds mest sensatione­lle mesterskab til dato.

Elkjaer classic

Og så havde han selvfølgel­ig gemt en lille ’Elkjaer Classic’ til at runde sin tale af med, da han direkte henvendt til borgmester Sboarina sagde:

– Sådan en udnaevnels­e her, den gør vel ikke, at jeg nu også er er skatteplig­tig i Verona, vel? Jeg synes, jeg betaler rigeligt i forvejen hjemme i Danmark!

Den smilende Sboarina rystede på hovedet, forsamling­en af venner, familie, fans og gamle holdkammer­ater skreg af grin, og Elkjaer havde endnu en gang bevist, at han skam også er leveringsd­ygtig i en guddommeli­ge komedie, nøjagtig som aeresborge­r-kollega Dante var det for omkring 700 år siden.

Ved det seneste byrådsvalg satte 546 Verona-borgere deres kryds ved Preben Elkjaer trods det, at han slet ikke figurerede på stemmesedl­erne

 ??  ??
 ??  ?? Den vanvittige situation i kampen mod Juventus, hvor Elkjaer har scoret med strømpesok­ken. PR-FOTO:
Den vanvittige situation i kampen mod Juventus, hvor Elkjaer har scoret med strømpesok­ken. PR-FOTO:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark