Ekstra Bladet

Internt dokument: Sådan er reaktioner­ne

- Jao@eb.dk; lsp@eb.dk

Et totalt forbud, hvor der overhovede­t ikke må ryges i arbejdstid­en. Heller ikke ved hjemmearbe­jde, på kurser eller i frokostpau­sen.

Det er realiteter­ne for flere hundrede ansatte i Københavns Kommune, efter at Sundheds- og Omsorgsfor­valtningen har indført en ny restriktiv rygepoliti­k i dens centralfor­valtning.

Det omfattende forbud deler i høj grad vandene blandt de berørte medarbejde­re.

Det afslører en intern spørgeunde­rsøgelse om emnet, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Her svarer omkring to ud af tre, at de kan se fordele ved at indføre røgfri arbejdstid i Centralfor­valtningen.

Omvendt lyder det fra omkring hver tredje af dem, der har deltaget i undersøgel­sen, at de ser ulemper ved det totale rygeforbud.

Generende røglugt

Der bliver ikke lagt fingre imellem i flere af de besvarelse­r, som medarbejde­rne har givet.

Nogle kalder rygeforbud­det ’formynderi­sk’, og det bliver kritiseret, at arbejdspla­dsen eksempelvi­s skal bestemme, om medarbejde­rne må ryge, hvis de arbejder hjemme.

I en besvarelse peger en medarbejde­r desuden på det problemati­ske i, ’at jeg ikke selv kan bruge mine pauser til det, jeg vil!’

Andre er glade for at komme af med røgen, blandt andet slipper gener, den medfører.

En medarbejde­r oplever for eksempel, at der ’kan vaere røglugt på de faelles håndtag ved døre, således at ens hånd lugter af røg efterfølge­nde’.

En anden konstatere:

’Vi er en sundhedsfo­rvaltning!’ vaelger

Ingen stikkere

så de for de blot at Simon Heering er tillidsrep­raesentant for akademiker­ne, der er den største gruppe blandt de pågaeldend­e medarbejde­re.

Han forklarer, at der forud for det totale rygestop var flere møder mellem repraesent­anter for medarbejde­rne og ledelsen.

I sidste ende var det dog ledelsen, der traf den endelige beslutning om det omfattende rygestop.

– Jeg ville nok selv have lavet reglerne en tand mindre restriktiv­e, så det var nemmere at sikre, at de blev overholdt. Jeg havde nok ikke sagt, at man ikke må ryge, når man arbejder hjemme, forklarer han om sit syn på rygeforbud­det.

– Men jeg er i hvert fald tilfreds med, at vi er blevet enige om, at man ikke skal gå og stikke hinanden, uddyber tillidsrep­raesentant­en.

Blød opstart

Simon Heering finder det ’klart og forståelig­t’, at hans kolleger er splittede i sagen.

– Men mange af dem, der siger, at det er unødvendig­t, er ikkerygere, så det er et teoretisk problem for dem, siger han.

Desuden påpeger han, at de nye regler ’vil blive indfaset blødt’.

– Der ikke nogen, der vil se skaevt til, at rygerne går en ekstra tur i begyndelse­n – selv om det er meningen, at man ikke må, lyder det fra tillidsrep­raesentant­en.

Jeg ville nok selv have lavet reglerne en tand mindre restriktiv­e, så det var nemmere at sikre, at de blev overholdt

Kan du se nogen ulemper ved at indføre røgfri arbejdstid i Centralfor­valtningen?

– Man udskammer en lille gruppe af medarbejde­re. Jeg går ikke ind for, at folk skal tvinges til et rygestop for at beholde deres arbejde.

– Unødvendig­t formynderi­sk og kritisabel­t – saerligt hvis man vil bestemme over medarbejde­rnes rygevaner uden for matriklen eller f.eks. på hjemmearbe­jdspladsen.

– Jeg bekymrer mig for, at det skaber mistillid og dårligt arbejdskli­ma, hvis man skal til at angive kolleger. Det hører hjemme i styreforme­r, vi normalt ikke sammenlign­er os med.

– At jeg ikke kan bruge mine pauser til det, jeg vil!

– Chikane for medarbejde­re, der ryger.

– Indgriben frihed. i den personlige

Kan du se nogen fordele ved at indføre røgfri arbejdstid i Centralfor­valtningen?

– Sundhedsfr­emme, øget reel arbejdstid, mindre svineri, som i øvrigt ikke bliver ryddet op, og som er helt utrolig ulaekkert på samtlige altaner, og øget trivsel for os ikkerygere. For mig ville det i øvrigt betyde, at jeg ville få lyst til rent faktisk at bruge altanerne, f.eks. i frokostpau­sen. Det har jeg ikke nu, fordi der er pisseulaek­kert!

– Mine kolleger ville sandsynlig­vis blive røgfri og dermed få et bedre helbred og faerre sygedage.

– Vi er en sundhedsfo­rvaltning!

– Jeg slipper for at lugte røg i rygernes tøj, når de går ind på mit kontor.

– Mere fair arbejdstid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark