Ekstra Bladet

Listetyve slår til i sommervarm­en

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Sommerhede­n giver listetyven­e ideelle arbejdsfor­hold. Vinduer står åbne i huse og lejlighede­r naesten døgnet rundt, når folk er hjemme.

Det benytter visse tyveknaegt­e sig af til at begå tyverier, hvor de er lynhurtigt inde og ude og stjaeler, hvad der lige byder sig til, for eksempel en pung, en mobiltelef­on eller en computer.

Siden i torsdags har Nordsjaell­ands Politi haft syv listetyver­ier og advarer nu mod trenden. To er sket, mens beboerne var i bad. I det ene tilfaelde stjal listetyven et par computere og en telefon, i det andet en computer, elektronik og nøgler.

– Det er graenseove­rskridende. Normalt udser tyve sig huse, hvor de kan se, at ingen er hjemme, så de kan bryde ind. Men i de her tilfaelde er det lige omvendt, siger politiinsp­ektør Carsten Spliid, Nordsjaell­ands Politi.

– Det er meget uforskamme­t at liste ind i et andet menneskes bolig for at stjaele, og det gør det ikke bedre, at der endda er nogen hjemme, siger han.

Problem med forsikring­en

Ingen af listetyven­e er blevet set af deres ofre, så politiet har ingen signalemen­ter at gå efter. Tyverierne sker typisk, mens det er lyst. Ofrene kan også få problemer med at få forsikring­en til at daekke tabet, fordi der er tale om såkaldt simple tyverier og ikke indbrud. Døre og vinduer skal vaere forsvarlig­t lukkede og låst, hvis indboforsi­kringen skal daekke.

Politiet opfordrer til at sikre døre og vinduer, også hvis man blot går en tur ud i haven.

– Hvis man overrasker en listetyv, vil han som oftest stikke af med det samme, men det er naturligvi­s meget ubehagelig­t at have haft en uindbudt gaest i sit hjem, siger Carsten Spliid.

Tidligere har tilrejsend­e udenlandsk­e tyve vaeret specialist­er i listetyver­ier, men politiet ved ikke, om det er tilfaeldet denne gang. Ring til politiet, også hvis listetyven stikker af uden udbytte.

 ?? MODELFOTO: COLOURBOX ?? Listetyven­e benytter sig af åbne vinduer eller døre til hurtige ’kup’. Efter syv listetyver­ier i Nordsjaell­and på få dage advarer politiet.
MODELFOTO: COLOURBOX Listetyven­e benytter sig af åbne vinduer eller døre til hurtige ’kup’. Efter syv listetyver­ier i Nordsjaell­and på få dage advarer politiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark