Ekstra Bladet

Derfor er Vestager på nakken af Google - igen

MILLIARDBØ­DE: Ventes snart at faelde hård dom over techgigate­ns Android-system

- FOTO: JEFF CHIU/AP

Allerede i dag kan en tocifret milliardbø­de ramme Google. Og igen er det den danske konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager, der svinger øksen over techgigant­ens totale dominans.

For et år siden lød bøden på 18 milliarder kroner, da Vestager gav Google en bøde for at misbruge sin søgemaskin­e.

Det sker ved at hindre konkurrent­er i at saelge deres varer på nettet, mens Google selv har stor succes med sin egen shoppingtj­eneste.

Nu gaelder det så Androidsty­resystemet, der er installere­t på mere end 80 procent af alle smartphone­s i verden.

Kraever saerbehand­ling

Sagen har vaeret tre år undervejs og handler om, hvor langt Google kan tillade sig at gå, når de stiller krav til de mange producente­r, der bruger Android i deres mobiltelef­oner.

Google mener, det er helt i orden at stille krav om, at flere af firmaets egne apps og dets digitale butik til at hente nye programmer får en fremtraede­nde plads på telefonen.

Margrethe Vestager og hendes eksperter i fair konkurrenc­e mener derimod, at Google med sine krav forhindrer konkurrent­er i at få succes med deres udgaver af programmer som Google Maps, Google Photos og Play-butikken.

Dyrere telefoner

Hos Google ser man ikke overrasken­de ganske anderledes på sagen, der ventes at få store konsekvens­er for firmaet og dets kunder, hvis sagen senere tabes, når den føres videre ved EU-domstolene.

Forsvinder muligheden for at laegge Googles egne programmer på telefonern­e, kan det føre til dyrere mobiltelef­oner.

I dag betaler Google nemlig producente­rne for at give programmer­ne en plads på telefonern­e.

Uden de penge er der kun en til at betale regningen: mobilkunde­rne.

At det netop er Google, som Margrethe Vestager går efter, giver dog god mening.

Firmaet har i dag så stor magt over talrige digitale markedspla­dser, at en taet kontrol af deres opførsel er afgørende for, at den sidste

Det er ikke et saersyn, at en techgigant forsøger at dominere et marked

rest af konkurrenc­e ikke bliver kvalt.

Ikke et saersyn

Men det er ikke et saersyn, at en techgigant forsøger at dominere et marked eller sine produkter. På samme måde spaerrer Apple for, at deres kunder kan gøre andre browsere end Safari til standardbr­owseren på en iPhone eller iPad.

Apple laegger ligeledes egne programmer på deres enheder, men deler til forskel fra Google ikke deres mobile styresyste­m med andre.

Når afgørelsen om Googles Android-system er faldet, venter der en ny sag mod det amerikansk­e firma, fordi Vestager også kulegraver Googles annoncesys­tem.

 ??  ?? Bestemmer Google alt for meget på verdens mange Android-telefoner? Ja, mener Vestager. Nej, vi gør bare brugerne en tjeneste, mener Google.
Bestemmer Google alt for meget på verdens mange Android-telefoner? Ja, mener Vestager. Nej, vi gør bare brugerne en tjeneste, mener Google.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark