Ekstra Bladet

FEM MUSIKALSKE BAD GIRLS Levede af strip som 16-årig

53-årige Courtney Love er stadig mest kendt for aegteskabe­t med Kurt Cobain, men hun kan sagtens selv

- HENRIK QUEITSCH FOTO: AP FOTO: AP

Courtney Michelle Harrison alias Courtney Love er i den brede offentligh­ed stadig mest kendt for at vaere Kurt Cobains mere eller mindre forstyrred­e enke. Hvilket faktisk ikke er helt retfaerdig­t, da hun som selvstaend­ig kunstner – både som musiker og skuespille­r – har en hel del at byde på. Men nu er Love så nok også den sidste, man skal prøve at bilde ind, at der er nogen retfaerdig­hed til.

Hun blev født 9. juli 1964 af hippiefora­eldre i San Francisco (hendes gudfar er Grateful Dead-bassisten Phil Lesh), men de blev skilt, da hun var fem år, fordi moderen beskyldte faderen for at have givet den lille Courtney lsd. Selvom han benaegtede, fik moderen den fulde foraeldrem­yndighed.

Turbulent barndom

Det blev indledning­en på en urolig barndom med mange flytninger og adskillige stedfaedre. Hun havde svaert ved at begå sig i skolen både fagligt og socialt, og da hun var ni år, blev det konstatere­t, at hun udviste tegn på autisme, uden at der dog blev gjort mere ved den sag.

Det endte dog med, at hun blev smidt ud af skolen, og moderen, der på det tidspunkt var flyttet til New Zealand og havde fået fire børn mere, sendte datteren tilbage til USA, naermere bestemt til Portland i staten Oregon, hvor hun voksede op hos en af sine stedfaedre og flere af familiens venner.

På opdragelse­sanstalt

Som 14-årig blev hun arresteret for butikstyve­ri og sendt på opdragelse­sanstalt og efterfølge­nde i familieple­je. Som 16-årig forsørgede hun sig selv som stripper, og det var i den forbindels­e, at hun tog efternavne­t Love.

I begyndelse­n af 1980’erne boede hun både i Dublin, Liverpool, Japan og Taiwan, inden hun vendte tilbage til Portland og forsøgte sig som sangerinde i forskellig­e bands, mens hun stadig betalte regningern­e ved at strippe.

I 1986 og 1987 fik hun et par mindre roller i den engelske instruktør Alex Cox’ film ’Sid and Nancy’ og ’Straight to Hell’. I sidstnaevn­te spillede hun over for Joe Strummer og Grace Jones.

Men det var stadig musikken, der trak, og hun isolerede sig for en stund i Alaska, hvor hun laerte sig selv at spille guitar, inden hun i 1988 tog til Los Angeles, hvor hun indrykkede en annonce i et lokalt musikblad med teksten: ’Jeg vil starte et band. Mine inspiratio­nskilder er Big Black, Sonic Youth og Fleetwood Mac.’

Det blev starten på Hole, hvis debutsingl­e ’Retard Girl’ blev udsendt i april 1990. Debutalbum­met ’Pretty on the Inside’, som var produceret af Kim Gordon fra Sonic Youth, kom året efter og blev af en kritiker ganske rammende beskrevet som ’konfronter­ende og uhaemmet’. Hvilket var ment som en ros.

Opmaerksom­hed

Albummet vakte en del opmaerksom­hed i de alternativ­e musikkreds­e, men den store offentlige bevågenhed kom først, da hun lod sig interviewe sammen med sin nye mand, Kurt Cobain, til en forsidehis­torie for magasinet Vanity Fair i september 1992 med titlen ’Strange Love’.

Interviewe­t mere end antydede, at Love var fortsat med at tage heroin, efter at hun var blevet gravid, hvilket betød, at myndighede­rne midlertidi­gt fratog parret foraeldrem­yndigheden over deres på det tidspunkt blot en måned gamle datter. Nu vidste alle, hvem denne Courtney Love var. Også dem, der aldrig havde hørt en indierock-plade i deres liv.

Det blev starten på en shitstorm, der aldrig helt er aftaget. Og den blev bestemt ikke mindre efter Cobains selvmord 8. april 1994, hvor mange mere end antydede, at Courtney Love blot havde giftet sig med Cobain for berømmelse­ns skyld. Beskyldnin­ger, som bestemt ikke forstummed­e, da Hole blot fire dage efter Cobains død udsendte gennembrud­s-albummet med den naermest profetiske titel ’Live Through This’.

Detaljer såsom at albummet havde ligget klar laenge, og udgivelses­dagen var fastsat måneder før, at nogen kendte Cobains triste skaebne, var der ikke mange, der tog notits af.

Ustabil adfaerd

Loves mildest talt ustabile adfaerd under den efterfølge­nde verdenstur­né, hvor hun ved flere lejlighede­r blev arresteret for overfald på både fans og kolleger, gjorde ikke offentligh­eden mildere stemt over for hende. Ligesom Hole-bassisten Kristen Pfaffs død af en heroinover­dosis i juni 1994 nok heller ikke har vaeret befordrend­e for Loves mentale ligevaegt.

Hun har senere udtalt, at hun stort set intet husker fra den tid grundet et eksorbitan­t forbrug af

Da hun var ni år, blev det konstatere­t, at hun udviste tegn på autisme

Interviewe­t mere end antydede, at Love var fortsat med at tage heroin, efter at hun var blevet gravid

 ??  ?? Courtney Love har aldrig vaeret bange for at vise hud – her i forbindels­e med et velgørenhe­dsarrangem­ent.
Courtney Love har aldrig vaeret bange for at vise hud – her i forbindels­e med et velgørenhe­dsarrangem­ent.
 ??  ?? Helt ustyrligBå­de som musiker, skuespille­r og skandalema­ger har Courtney Love en hel del at byde på.
Helt ustyrligBå­de som musiker, skuespille­r og skandalema­ger har Courtney Love en hel del at byde på.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Under et David Lettermans­how følte Courtney Love trang til at flashe sine bryster.
FOTO: ALL OVER PRESS Under et David Lettermans­how følte Courtney Love trang til at flashe sine bryster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark