Ekstra Bladet

NYE KAMPFLY KAN FÅ HUSPRISER TIL AT STYRTDYKKE

STAVNSBUND­ET I STØJHELVED­E: Forsvaret vidste, at husejere taet på vanvittigt larmende kampfly kom under pres – nu står lokalsamfu­ndet med kaempeprob­lem

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

Det vil larme som et ondt år, når regeringen­s nye milliarddy­re legetøj, F-35-kampflyene, engang kommer på vinger over Flyvestati­on Skrydstrup i Sønderjyll­and.

Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan de nye kampfly kommer til at larme vaesentlig­t mere end de nuvaerende F-16.

Faktisk vil støjen fra F-35flyene vaere op mod seks decibel højere end larmen fra F-16. Det svarer til en støjbelast­ning, der er omkring 50 procent højere.

Og det er noget, der kan komme til at gøre det yderst besvaerlig­t at saelge sit hus på Bjergvang i Skrydstrup, som ligger klos op og ned af flyvestati­onen.

Prisfald forudset

F-35 Joint Strike Fighter gør først sit indtog på Flyvestati­on Skrydstrup i 2022. Men allerede nu er salget af huse i Skrydstrup kraftigt påvirket af situatione­n.

En gennemgang af boligsiden Boliga viser, at salgsprise­rne i Skrydstrup generelt er under pres. Ifølge naboer haenger dette sammen med støjen fra flyvestati­onen. Og ifølge naboer på de allernaerm­este veje bliver der her for tiden slet ikke solgt huse.

Et enkelt hus er for nylig blevet solgt med et kaempe nedslag i prisen.

Af forarbejde­t til en kommende vurdering af miljøkonse­kvenserne, som Cowi laver for Forsvaret, fremgår det da også, at boligmarke­det kan komme under pres som følge af udvidelsen.

Under materielle goder naevner rådgivning­svirksomhe­den ’Påvirkning af boligmarke­det og ejendomsva­erdi’ og anfører i bemaerknin­gerne, at: ’En vaesentlig påvirkning kan ikke udelukkes.’

Skjuler oplysninge­r

Den endelige konsekvens­vurdering af de kommende kampflys indvirknin­g på husprisern­e ventes dog først i slutningen af året.

Allerede nu står det dog klart, at den øgede støj fra F-35 Joint Strike Force kommer til at ramme hele Sønderjyll­and. Ud over Skrydstrup er der tale om byerne Bevtoft, Over Jerstal, Gabøl og Hoptrup Kirkeby.

Forsvaret spiller dog ikke ligefrem med åbne kort i sagen om de nye kampfly. I en aktindsigt, som Ekstra Bladet tidligere har modtaget, har Forsvaret valgt at tilbagehol­de en lang raekke oplysninge­r om, hvordan de nye kampfly vil overflyve de sønderjysk­e byer, når der traenes.

Tidligere er det kommet frem, hvordan Forsvarsmi­nisteriet i lang tid tilbagehol­dt oplysninge­r om, hvor støjende de nye fly er og udstedte dispensati­on uden at spørge beboerne.

Den øgede støj fra F-35 Joint Strike Force kommer til at ramme hele Sønderjyll­and

Larmen fra F-35-flyene vil vaere op mod 50 procent højere end larmen fra F-16

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Dårlig stemning
Michael Weltz foran sit hus i grundejerf­oreningen Bjergvang, hvor stemningen er trykket. Nabolaget ligger klos op ad Flyvestati­on Skrydstrup.
FOTO: CLAUS BONNERUP Dårlig stemning Michael Weltz foran sit hus i grundejerf­oreningen Bjergvang, hvor stemningen er trykket. Nabolaget ligger klos op ad Flyvestati­on Skrydstrup.
 ??  ?? I denne aktindsigt, som Ekstra Bladet har modtaget fra Forsvarsmi­nisteriet, er en raekke oplysninge­r af sikkerheds­hensyn streget over. De udeladte facts er vigtige for at kunne bedømme støjniveau­et.
I denne aktindsigt, som Ekstra Bladet har modtaget fra Forsvarsmi­nisteriet, er en raekke oplysninge­r af sikkerheds­hensyn streget over. De udeladte facts er vigtige for at kunne bedømme støjniveau­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark