Ekstra Bladet

Jeg kan jo ikke støj-isolere min have

-

– Det er langtfra hver måned, at til salg-skiltene bliver taget ned i Skrydstrup.

Sådan lyder det fra formanden i grundejerf­oreningen Bjergvang, Michael Weltz, der bor klos op og ned ad Flyvestati­on Skrydstrup, hvor de ekstremt støjende F-35 Joint Strik Force-kampfly i fremtiden skal lette, lande og ikke mindst motorteste­s.

– Det sidste hus er solgt med et stort nedslag på 150.000 kroner. Det er meget på disse kanter. Og det er endda et af de huse, der ligger med udsigt over marker og skov.

Ifølge Michael Weltz bliver der i hele Skrydstrup kun solgt et enkelt hus indimellem. Men det sker med store prisnedsla­g. Og årsagen er ifølge formanden for grundejerf­oreningen udsigten til nye milliarddy­re kampfly, der støjer 50 pct. mere end de nuvaerende F-16.

– Det ene salg, der har vaeret på vores vej, blev trukket tilbage.

Formanden er positiv over for, at det mest støjende område af den kommende ombygning af flyvestati­onen flyttes laengere vaek fra de mest berørte boligejere.

Ender med regningen

Samtidig er planerne om eksproprie­ring droppet. Det kan betyde, at de frivillige salgsaftal­er, som nogle boligejere måske indgår med staten, ender med en regning for Skrydstrup-borgerne.

– Man troede måske på en eksproprie­ring ved det salg, der blev trukket tilbage, for så kunne man måske få mere end salgsvaerd­ien. Men nu er det droppet, siger Michael Weltz og fortaeller, at de frivillige salg af huse i Skryd- strup formentlig vil ske til dagsprisen, som er ramt af debatten om de støjende fly.

Andre boligejere kan ifølge endnu ikke offentligg­jorte planer fra Forsvarsmi­nisteriet få tilskud til støjisoler­ing af deres huse.

Men ifølge Michael Weltz vil dette vaere et lille plaster på et meget stort sår.

– For det første vil der altid kun vaere tale om et tilskud. Støjisoler­ingen daekkes ikke helt, siger Michael Weltz med udgangspun­kt i de informatio­ner, han har fået på borgermøde­r med Forsvarsmi­nisteriet.

– For det andet, så kan jeg jo ikke støj-isolere min have. Når politikern­e laegger kaempeplan­er, ender en raekke borgere med at bo klos op ad vindmøller, motorveje, gigantiske datacentre, larmende kampfly og jernbaner. Deres huse styrtdykke­r i pris.

Følg serien om de stavnsbund­ne danskere.

Og der vil man jo gerne vaere. Saerligt når det er så varmt som nu, siger sønderjyde­n.

Mange rygter

Han understreg­er, at naboskabet generelt er godt. Men stemningen på Bjergvang kommer under pres af den megen snak om de støjende F-35-fly.

– Det er ikke sjovt. Det er det, vi taler om, når vi mødes. Og nogle får også skabt nogle historier og rygter. Det er aldrig godt og ender altid med at vaere en fjer, der bliver til en raekke høns, siger Michael Weltz.

Det er ikke sjovt. Det er det, vi taler om, når vi mødes

 ?? FOTO: AP ?? F-35-kampflyet, der kommer til at larme markant mere end de gamle F-16, som det afløser.
FOTO: AP F-35-kampflyet, der kommer til at larme markant mere end de gamle F-16, som det afløser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark