Ekstra Bladet

Historisk start i Superligae­n: Det er aldrig sket før

- STEFAN CHRISTENSE­N sc@eb.dk

De faerreste havde nok regnet med, at både Vejle og Vendsyssel ville traekke sig sejrrigt ud af deres åbningskam­pe i Superligae­n.

Fredag aften vandt Vejle dog 3-1 over Hobro på hjemmebane, og lørdag fulgte Vendsyssel overraskel­sen op ved at slide sig til en 3-2-sejr over OB hjemme i Hjørring.

Og de to resultater er faktisk en historisk bedrift.

Ekstra Bladet har kigget dybt i statistikk­en og fundet frem til, at det aldrig tidligere er lykkedes to oprykkere til Superligae­n at vinde saesonens første kamp. Det bekraeftes af danskfodbo­ld.com, der er DBU’s officielle statistike­re.

Den historiske bedrift kunne dog vaere endnu mere interessan­t, hvis den tredje oprykker, Esbjerg, havde formået at vinde deres første kamp. Vestjydern­e måtte dog nøjes med 1-1 i Farum.

Alle vandt i 1991

At alle oprykkere vinder i første runde er rent faktisk sket en enkelt gang tidligere. I saesonen 1991/1992 var Naestved eneste oprykker, da de åbnede saesonen ved at slå AGF 2-0.

Og så har kampprogra­mmet i øvrigt flere gange gjort det umuligt for to oprykkere at vinde i første runde, fordi de har mødt hinanden – senest i sidste saeson, hvor Hobro slog Helsingør 2-1 på hjemmebane.

Største sejr – og nederlag

To hold kan prale af at have vundet den største sejr i premieren for et oprykkerho­ld.

I 1992 vandt OB over Naestved med 4-0 – samme cifre som FC Midtjyllan­d sparkede deres Superliga-aera i gang med på hjemmebane mod Lyngby i 2000. Men oprykkerne har dog historisk set ofte fået en hård medfart i begyndelse­n af saesonen.

AB så garanteret frem til debuten i 1996, da de fik ørerne i maskinen i Lyngby og blev sendt hjem med 1-6, og så har Randers FC faktisk to gange fået slemme prygl.

Først med 0-5 mod FC Nordsjaell­and i 2006 og siden med 1-6 mod Sønderjysk­e i 2013, hvor randrusian­erne dog endte med at vinde bronze – med negativ målscore.

Saesonen 95/96 er desuden indehaver af en rekord, som nok aldrig bliver slået. Den bød på fire oprykkere, da man udvidede ligaen til 12 hold. Alle tabte.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER ?? Vendsyssel­s Jacob Hjorth scorede til 2-0 i oprykkerne­s Superliga-debut mod OB lørdag.
FOTO: HENNING BAGGER Vendsyssel­s Jacob Hjorth scorede til 2-0 i oprykkerne­s Superliga-debut mod OB lørdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark