Ekstra Bladet

FEM MUSIKALSKE BAD GIRLS Et kort liv

- FOTO: AP

Det gjorde den konstante horde af paparazzof­otografer på jagt efter at fange Winehouse i endnu et pinligt optrin (ikke verdens svaereste job) heller ikke.

Avisen The Philadelph­ia Inquirer opsummered­e det meget godt allerede i december 2007:

’Hun er kun 24 år med seks Grammy-nominering­er i bagagen, vaelter sig i lige dele succes og fortvivlel­se, har en afhaengig mand i spjaeldet og ekshibitio­nistiske foraeldre med tvivlsom dømmekraft, alt imens sladderpre­ssen svaelger i hendes følelsesma­essige og fysiske opløsning.’

Selvdestru­ktiv

Sjaeldent har nogen kunstner virket så forhippet på at ødelaegge alt for sig selv – og sjaeldent nogen med større talent. For selvom Winehouse kun nåede at udsende to plader i sin levetid, lykkedes det hende at markere sig selv som en af sin generation­s helt store vokalister og sangskrive­re.

Hun blev født 14. december 1983 i det nordlige London. Faderen var taxachauff­ør, og moderen farmaceut, men der var masser af musik i barndomshj­emmet, da flere af onklerne var profession­elle jazzmusike­re, og farmoderen var i en periode kaereste med den britiske jazz-legende Ronnie Scott.

Hun blev smidt ud af skolen som 16-årig og begyndte at synge i diverse jazzorkest­re på lokale klubber. Rygtet om den enestående vokal bredte sig dog hurtigt i branchen, og snart stod de store pladeselsk­aber i kø for at skrive kontrakt med Winehouse – der med sin kraftfulde, originale stemme og sit karakteris­tiske ydre stod som selve antitesen til de mange tamme pseudostje­rner fra diverse tv-shows.

Massivt misbrug

Det blev Island Records, der løb med underskrif­ten, og som 20-årig udsendte hun debutalbum­met ’Frank’ (ja, det er opkaldt efter Sinatra) skabt i taet parløb med hiphop-produceren Salaam Remi. Pladens blanding af soul, jazz, diskrete beats og staerkt selvbiogra­fiske tekster – et af numrene hed sågar ’Amy Amy Amy’ – vakte straks genklang i England, hvor pladen solgte til platinstat­us, mens det eksempelvi­s ikke gjorde meget af sig herhjemme.

Allerede dengang havde hun udviklet et massivt alkoholmis­brug og en mildest talt fandenivol­dsk attitude. Hendes manager foreslog da også, at hun tog en tur omkring en afvaenning­sklinik, inden hun gik i gang med sit naeste album. Det endte i stedet med, at hun fyrede vaesen ham og samtidig havde fået leveret idéen til en sang, der bogstaveli­g talt skulle vise sig at vaere guld vaerd.

Albummet ’Back To Black’ (2006) – lavet i samarbejde med produceren Mark Ronson – blev hendes internatio­nale gennembrud og altså også hendes svanesang. For den store succes og kunstneris­ke aner-

 ??  ?? Sårbart talent
Amy Winehouse kaempede med et massivt misbrug. Hendes talent var staerkt og stort, men psyken skrøbelig.
Sårbart talent Amy Winehouse kaempede med et massivt misbrug. Hendes talent var staerkt og stort, men psyken skrøbelig.
 ?? FOTO: AP ?? En medtaget Winehouse på en hotelbalko­n i Rio i januar 2011.
FOTO: AP En medtaget Winehouse på en hotelbalko­n i Rio i januar 2011.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark