Ekstra Bladet

DANMARK LIGNER ØSTRIG

-

DEN ØSTRIGSKE

regering, der blev dannet i december 2017, har nylig udtaenkt en raekke begraensni­nger, som slående ligner de tre store danske partiers tankegang, hvad angår flygtninge og indvandrer­e:

Ganske muntert, når jeg taenker på, hvor mange fordømmels­er danske politikere gennem årene har hejlet (ikke heilet!) ned over dette land.

Man skal ifølge forslaget have boet mange år i Østrig for at vaere berettiget til fuldt økonomisk underhold, og kontanthja­elpen til familier med mange børn nedtrappes anseligt.

FORSLAGENE BAERES FREM

af den 31-årige forbundska­nsler Sebastian Kurz fra det konservati­ve folkeparti ÖVP og vicekansle­r Heinz-Christian Strache fra frihedspar­tiet FPÖ, som kan ligne Dansk Folkeparti.

De to herrer, der fører sig frem som rockstjern­er, scorede henholdsvi­s 31,6 og 26 pct. af stemmerne, hvilket altså giver dem absolut parlamenta­risk flertal.

LISELOTTE PLESNER

(Danmarks kønneste og absolut ikke dummeste ambassadør, p.t. i Wien) tilskriver succesen, at de to partichefe­r i valgkampen nok lovede at stramme udlaending­elove betragteli­gt – men de holder altid en paen tone i debatten om de fremmede.

Af medierne fremgår, at de 8,7 millioner overvejend­e bedsteborg­erlige østrigere ganske vist frygter at blive oversvømme­t af folkevandr­ingen fra Afrika – men nødig vil sammenlign­es med sprogbruge­n i deres bedste– og oldeforael­dres brune historie.

DEN ØSTRIGSKE SUCCES

for de borgerlige falder sammen med, at Europas socialdemo­kratier bløder. I Tyskland er de to store borgerlige partier netop vaklet ind i en aftale, der ligner vores: Nemlig at sende fremmede ved graenserne retur hurtigst muligt til det første sikre land, de har vaeret gennem.

ANDRE EUROPAEISK­E

socialdemo­kratier er på vej til at behandle migranter på samme håndfaste måde. Det gaelder f.eks. Italien, Belgien og Holland, hvor sosserne ikke er i regering og taber stemmer på uklare meninger om fremmedpol­itikken.

Man kan sammenlign­e en raekke vesteuropa­eiske socialdemo­kratier med partifaell­erne på Christians­borg. Københavns vestegns S-borgmestre råbte højt op om fremmedpro­blemer, men var 30 år om at vaekke deres søvnige partispids­er.

I DAG ER PARTIFORMA­ND

Mette Frederikse­n lysende klar over, at skal hun hente tabte stemmer hjem fra Dansk Folkeparti, er hun pisket til at tegne en lige så hård linje. Det gaelder, uanset om hun faktisk mener, hvad hun siger – eller om hun blot anlaegger strammer-synspunkte­r af vaelgerstr­ategiske grunde. Jeg haelder mod at tro det sidste, for jeg synes, hendes blik flakker, når hun leverer skrappe meldinger om fremmedlov­e.

Foreløbig har hun smidt de fromme radikale ud på forhånd som taenkelig regeringsp­artner – med henvisning til deres vattede fremmedhol­dning.

NU SKAL FREDERIKSE­N

lige vinde valget, inden hun for alvor kan sortere regeringsp­artnere, og modsat mine aerede kolleger i Kommentari­atet tror jeg ikke, det let lader sig gøre. Hendes hold er svagt.

POLITISK ORDFØRER

Nicolai Wammen på 47 taler som en 77-årig, men uden denne alders trovaerdig­hed. Gruppeform­and Henrik Sass Larsen, 52, er en løs kanon på daekket. Hans seneste brag var at foreslå Israel optaget i NATO. Det lyder som en 22årigs tankespind. S-gruppens to ledere er altså ikke alderssvar­ende.

Jeg vil nødig tro det, men Sass haevder, Mette Frederikse­n har godkendt den bog, der rummer hans forslag. I så fald laeser hun meget sjusket.

PÅ PARTIETS KORTE TALENTLIST­E

finder man en Mattias

Tesfaye og nogle af overløbern­e fra Enhedslist­en og SF, men de er for grønne eller for lidt aflusede til at kunne styre partiet de første mange år. Som politiske ledere er resten af gruppen stort set dødt kød, som Mette ikke kan sende i felten med udsigt til succes.

Så den foreløbige danskøstri­gske laere er: Jo voldsommer­e indgreb, du vil lave, jo paenere skal du tale.

 ?? FOTO: AP ?? Forbundska­nsler Sebastian Kurz (tv.) fra det konservati­ve folkeparti ÖVP og vicekansle­r Heinz-Christian Strache fra frihedspar­tiet FPÖ fører flygtninge-politik lig vores. Pudsigt, når danske politikere i årevis har kritiseret landet.
FOTO: AP Forbundska­nsler Sebastian Kurz (tv.) fra det konservati­ve folkeparti ÖVP og vicekansle­r Heinz-Christian Strache fra frihedspar­tiet FPÖ fører flygtninge-politik lig vores. Pudsigt, når danske politikere i årevis har kritiseret landet.
 ?? FOTO: MARTIN VENDELBO/RITZAU SCANPIX ?? Liselotte Plesner, Danmarks kønneste ambassadør, mener, at de østrigske politikere har succes, fordi de altid holder en paen tone i debatten om de fremmede.
FOTO: MARTIN VENDELBO/RITZAU SCANPIX Liselotte Plesner, Danmarks kønneste ambassadør, mener, at de østrigske politikere har succes, fordi de altid holder en paen tone i debatten om de fremmede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark