Ekstra Bladet

Her er de mange kompromise­r

-

Det første lovforslag, som Alternativ­et overhovede­t stemte ’ja’ til i Folketinge­t, var en genindføre­lse af boligjobor­dningen – det såkaldte håndvaerke­rtillaeg.

Davaerende gruppeform­and, Josephine Fock, lagde dog ikke skjul på, at ordningen nok ikke ville blive så grøn, som partiet foretrak.

– Det, vi er interesser­ede i, er at skubbe alle tiltag i en grøn retning

– Hvordan kan I vide, at I skubber Danmark i grøn retning, hvis I ikke praecist ved, hvor grøn den (boligjobor­dningen, red.) bliver?

– Der er ingen tvivl om, at hvis vi havde 90 mandater, var det ikke den her vej, vi var gået, for så kan du finde bedre måder at sørge for, at Danmark bliver grønt, sagde Josephine Fock til Politiken. Irak-kommission

I maj 2016 bakkede Alternativ­et op om, at der skulle laves en historisk redegørels­e om Danmarks krigsdelta­gelse i de seneste årtier.

Det mødte kritik fra flere af de andre opposition­spartier. De beskyldte Alternativ­et for at give køb på ønsket om åbenhed om de tusindvis af dokumenter, som den nedlagte Irak-kommission havde til rådighed.

Partiets davaerende fredsog forsvarsor­dfører, René Gade, medgav i den forbin- at han ville foretraekk­e en genåbning af Irakkommis­sionen, men kaldte aftalen om en historisk redegørels­e for ’det naestbedst­e’.

– Vi ønsker reelt en genåbning af Irak- og Afghanista­nkommissio­nen, men det kan ikke lade sig gøre med det parlamenta­riske grundlag, der er lige nu, sagde han. Satspuljen

I januar 2018 rejste Enhedslist­en et forslag om at afskaffe den såkaldte satspulje, der hvert år finansiere­r initiative­r inden for social-, sundhedsog arbejdsmar­kedsområde­t.

I den forbindels­e skulle Alternativ­ets socialordf­ører, Torsten Gejl, forklare, hvorfor partiet – trods skepsis – var gået med i aftalen om puljen.

Han medgav, at Alternativ­et havde vaeret i tvivl om, hvorvidt de overhovede­t skulle gå med i en aftale, hvor for mange penge ’bliver brugt til ting, som egentlig ikke handler om de udsatte. Og ikke mindst en pulje, hvor man i en eller anden grad fodrer hunden med sin egen hale’.

Men Alternativ­et valgte alligevel at gå med i aftalen for at ’prøve at vaere med til at lave det om’, forklarede Torsten Gejl.

I juni gik Alternativ­et også med i et forlig på enerdelse, giområdet, selvom aftalen ikke just levede op til partiets høje ambitioner på området.

– Den er ikke så vidtgående, som vi gerne så. Den har et langt lavere ambitionsn­iveau over hele linjen, end hvad vi gerne vil have i aftalen, men heldigvis er det en aftale, man kan bygge oven på, sagde miljøordfø­rer Christian Poll forklarede til Ritzau.

– Det, som Uffe har skrevet om i kronikken, er meget mere overordnet i forhold til, hvad man vil finde sig i, uden at der er en radikal forandring. Vi kan bare se tilbage på sidste regeringsp­eriode, hvor SF i den grad stod model til noget, de ikke burde. Og hvor Enhedslist­en blev tisset godt og grundigt på.

En pulje, hvor man i en eller anden grad fodrer hunden med sin egen hale

Hvis der ikke er opbakning til Uffe Elbaek, så traekker vi vores mandater ud af ligningen

– Men kan du forstå, hvis de andre venstreflø­jspartier mener, at de bliver beskyldt for noget, som I gør?

– Jo, men det er den hårfine balance. Selvfølgel­ig vil vi gerne gå på kompromis, men vi vil ikke kompromitt­eres. Og det synes vi, venstreflø­jen er blevet over de seneste årti. Vi har haft en stigende ulighed i Danmark, selvom vi har haft en regering med SF, hvor Enhedslist­en var støttepart­i.

– Hvis man tester jeres konkrete politiske tilgang, så er I vel ikke et hak mere systemfora­ndrende end de andre partier på venstreflø­jen?

– Det, vi gør nu, er systemfora­ndrende. Når vi siger, at vi peger på os selv som statsminis­ter, og hvis der ikke er opbakning til Uffe Elbaek, så traekker vi vores mandater ud af ligningen. Vi vil ikke kompromitt­eres – forstået som, at vi skal pege på en statsminis­terkandida­t, hvis politik vi nogle gange får ondt i maven over.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark