Ekstra Bladet

JEG VAR NØDT TIL AT BLOKERE ALLE FØLELSER

- NANNA BAY MADSEN nbm@eb.dk

45-årige Christina Jacobsen har set og oplevet meget i sit arbejde som retsmedici­ner. Men det er kun ganske få sager, der overgår sagen om den svenske journalist Kim Wall, der blev fundet draebt og parteret, efter hun 11. august 2017 sejlede ud i ubåden Nautilus med ubådsbygge­ren og opfinderen Peter Madsen for at lave en reportage.

Christina Jacobsen, der er speciallae­ge og retsmedici­ner på Retsmedici­nsk Institut, stod for obduktione­n.

Selvom den 45-årige retsmedici­ner forsøgte at holde en profession­el distance til opgaven, var det umuligt ikke at blive følelsesma­essigt påvirket af sagen.

Det fortaeller hun i et stort interview med fagbladet Ugeskrift for Laeger.

– Det var jo en forfaerdel­ig sag. Gyselig. Selvfølgel­ig var jeg ikke upåvirket. Men i situatione­n var jeg udelukkend­e fokuseret på at gøre mit arbejde bedst muligt. Jeg blev nødt til at abstrahere fra personen og de pårøadskil­te

Jeg blev nødt til at abstrahere fra personen og pårørende for at kunne vaere hundrede procent profession­el

rende for at kunne vaere hundrede procent profession­el, fortaeller Christina Jacobsen til fagbladet.

Blev hovedvidne

Da Kim Wall blev meldt savnet i august 2017, befandt Christina Jacobsen sig i sin lejlighed på Frederiksb­erg. På det tidspunkt anede hun ikke, at hun syv måneder senere ville blive indkaldt som en af sagens hovedvidne­r som den ansvarlige for de retsmedici­nske erklaering­er i sagen.

I interviewe­t fortaeller hun, at hun fulgte sagen fra sidelinjen, da ubåden forsvandt og senere sank, og da Peter Madsen efterfølge­nde blev hentet op ad vandet og ind på Retsmedici­nsk Institut, hvor han blev sigtet for drab.

Christina Jacobsen blev involveret i sagen, da der 21. august blev fundet en torso i vandet ved Amager. Torsoen sig fra andet, hun i sin karriere havde set i ligsyns-lokalet på Østerbro i København.

– Det, der gjorde det specielt, var metalgenst­andene, der var faestnet rundt om torsoen, og at der var nogle atypiske skader, som vi ikke plejer at se. Jeg kunne jo godt se, at det ikke var en, der var forulykket og faldet i vandet. Det var påført med vilje. Sagsomstae­ndighedern­e var meget, meget usaedvanli­ge og surrealist­iske. Ingen kunne jo forestille sig, at sådan noget kunne foregå i vores lille Danmark, fortaeller Christina Jacobsen i interviewe­t.

Opmaerksom­hed overalt

Sagen tiltrak opmaerksom­hed og ryddede forsider hos medier over hele verden. Christina Jacobsen lod dog bevidst vaere med at laese, hvad pressen skrev, og hun diskutered­e det heller ikke med andre end sine naermeste kolleger.

– Jeg blev nødt til at blokere alle følelser og kanalisere al min energi i at fokusere på obduktione­n og erklaering­erne, som var af afgørende betydning for politiets bevismater­iale, siger hun i interviewe­t.

5. april 2018 blev Peter Madsen dømt skyldig i drab, usømmelig omgang med lig og seksuel mishandlin­g af Kim Wall. En enig domsmandsr­et idømte ham faengsel på livstid. Peter Madsen har efterfølge­nde anket strafudmål­ingen. Kaptajnen, som stod ved roret på den amfibiefar­tøj, der torsdag kaentrede på en sø i den amerikansk­e delstat Missouri, rådede turisterne om bord til ikke at bruge redningsve­st. Det siger en kvinde, der mistede ni familiemed­lemmer, til tvstatione­n Fox 59.

– Kaptajnen sagde til os ’I behøver ikke tage redningsve­sten på, siger Tia Coleman fra sin hospitalss­eng.

17 omkom, mens 14 – inklusive kaptajnen – overlevede kaentrings­ulykken.

 ?? PRIVATFOTO ?? Sidste foto Ekstra Bladets 23. august 2018. Formentlig­t det sidste foto, der er taget af Kim Wall i live. Hun er ombord på Peter Madsens (tv.) ubåd UC3 Nautilus. Walls torso blev fundet i vandet 21. august.
PRIVATFOTO Sidste foto Ekstra Bladets 23. august 2018. Formentlig­t det sidste foto, der er taget af Kim Wall i live. Hun er ombord på Peter Madsens (tv.) ubåd UC3 Nautilus. Walls torso blev fundet i vandet 21. august.
 ?? FOTO: CLAUS BECH/RITZAU SCANPIX ?? Christina Jacobsen har som retsmedici­ner set meget, men opgaven at obducere Kim Walls fundne torso var ekstraordi­naer.
FOTO: CLAUS BECH/RITZAU SCANPIX Christina Jacobsen har som retsmedici­ner set meget, men opgaven at obducere Kim Walls fundne torso var ekstraordi­naer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark