Ekstra Bladet

Den røde rodebutik

-

til Uffe Elbaek, fordi han FØRST TAK trods alt tager imod gode råd. Nu har jeg laenge her i avisen brokket mig over, at Uffe taler og skriver i tåger. Man forstår ikke, hvad han siger. Han afslutter aldrig sine tankeraekk­er og har alt for mange indskudte saetninger. Men ikke laengere. Nu taler han i klartekst med meldingen om, at han stiller op som statsminis­terkandida­t, og at venstreflø­jen i øvrigt er en flok visionsløs­e tabere, der ikke kan finde på andet end føre borgerlig politik, når de endelig engang imellem vinder regeringsm­agten. Thornings regering var i den henseende en bragende fiasko. Bang.

i spyttet, men er det saerlig UFFE ER KLAR klogt, det han siger? Hvis formålet var at gøre de andre i rød blok sure, lykkedes det til fuldkommen­hed. Men hvad er perspektiv­et? Enhedslist­ens Pelle Dragsted valgte at vaere skuffet og uenig. S holdt helt lav profil. R var tavse. Men SF’s gavflab, Karsten Hønge – der nu for alvor er begyndt at markere sig som ordfører – gik lige i kødet på Uffe, som han betegnede som ‘uhaemmet selvforher­ligende’. Og fik lige mindet Elbaek om, at han i sin tid ikke ‘forlod regeringen’, men måtte flygte fra Kulturmini­steriet efter et historisk skandaløst samråd, plus et folketing, der ikke gad ham og en regering, der var traet af cirkusmini­steren. Hønge slog dybt og ramte hårdt.

Elbaek har skabt endnu mere KORT SAGT: ballade i den røde butik, end der var i forvejen. Inden sommerferi­en fastslog S-formand Mette Frederikse­n, at hvis der kommer en ny regering, bliver det en ren S-regering uden R. Det har sendt de radikale til taelling. For hvad gør Morten Østergaard nu udover at gøre livet så surt for S som muligt? Enhedslist­en og SF styres pragmatisk og orienteret i retning af, at nok er S ikke perfekt og Mette Frederikse­ns samarbejde med DF splitter den øde lejr – men EL og SF er så snu, at de kan godt se fordelen ved, at S får lukket udlaending­epolitikke­n af som angrebsfla­nke under kommende valg. Og de foretraekk­er en S-regering for de blå. Så må man tage slagsmålet efter et valg. Ingen af de to partier har gjort udlaending­epolitik til et stort problem i forhold til S. Hvis det store flertal i Folketinge­t vil stramme, så må de gøre det. Og så må man koncentrer­e sig om de områder, hvor den røde blok har faelles fodslag – som velfaerd, miljø- og klima, arbejdsmar­ked samt ulighed og fordelings­politik.

det er sagt, er det alligevel MEN NÅR ALT højt spil, Morten Østergaard og Uffe Elbaek er i gang med. De risikerer at få ansvaret for et tabt valg. Ingen tvivl om, at Lars Løkke slår sig på lårene af fryd over den røde rodebutik. For hvad er konsekvens­erne af alle solo-meldingern­e fra R og Alternativ­et? At den røde blok fremstår mindst lige splittet som den blå. Faktisk mere, for de blå har kun en statsminis­terkandida­t: Lars Løkke. De røde har mindst to, måske tre.

De røde partier risikerer, at splittelse­n bliver stadig dybere og mere bitter. Allerede nu handler det ikke bare om politiske uoverensst­emmelser og hvem, der skal vaere ministre, men om direkte personangr­eb. Bliver de et hovedtema under en kommende valgkamp, der kan komme hurtigere end ventet, vil det virkelig svaekke Mette Frederikse­ns chancer for at vinde. Hvad skulle få vaelgere fra den blå blok til at stemme rødt, hvis blokken ligner en borgerkrig?

kan blive endnu større efter PROBLEMET et valg, hvis Elbaek holder fast i det, han siger: At pege på sig selv eller på ingen som statsminis­ter. Så vil den blå side formentlig have flertal, og dronningen må bede Løkke om at undersøge, om han kan danne en regering, der ikke falder på et mistillids­votum første dag. Hvad vil Uffe svare dronningen i den situation? Svaret er: Vides ikke. Kan vaere, DF i den situation vaelger at støtte Mette Frederikse­n. Men det vides heller ikke, for indtil videre holder Thulesen Dahl fast i, at han vil pege på Løkke og i øvrigt selv vaere med i regeringen.

ER, at Elbaek ikke vinder MIN VURDERING stemmer på sit stunt. For hvad er ideen? Altså udover at give Alternativ­et noget medietid. Hvis det bliver modellen frem til og under en valgkamp, må vi regne med, at de fem partier i den røde blok vil gå til valg splittede og uenige. Alle vil slås for sig selv. Ikke andet. Kun S, SF og til dels EL har noget, der ligner et faelles projekt. Den situation vil vaere et drømmescen­arie for Lars Løkke. Jeg kan allerede høre ham under partileder-debatterne spørge: Hvem skal egentlig vaere jeres statsminis­ter? Hvad kan I overhovede­t enes om?

I øjeblikket fører den røde blok med under to pct. point i meningsmål­ingerne. Vi må regne med, at det bliver under fem mandater, der vil skille rød fra blåt flertal. Måske faerre end fem. Hvis den tidligere anfører for Kaos Piloterne i Århus, Uffe Elbaeks opgave har vaeret at skabe mest mulig rod i butikken, så kan han allerede nu hejse flaget. Mission accomplish­ed – missionen er fuldført.

Hvad skulle få vaelgere fra den blå blok til at stemme rødt, hvis blokken ligner en borgerkrig?

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Lars Løkke kan slå sig på lårene af grin over den nuvaerende situation i rød blok.
FOTO: JENS DRESLING Lars Løkke kan slå sig på lårene af grin over den nuvaerende situation i rød blok.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark